Мешканці Харкова сподіваються на захист у Європейських Судах

Жанна Титаренко  |  Четвер, 17 лютого 2011, 01:04
За кількістю звернень громадян до Європейського Суду Україна посідає 3 місце (1-ше Росія, 2-ге Туреччина). Найчастіше українці оскаржують невиплату грошей за працю. Нині Харківська Правозахисна Група проводить роз’яснювальну роботу з цього питання.
Мешканці Харкова сподіваються на захист у Європейських Судах

У приміщенні книгарні «Є» сьогодні член Харківської Правозахисної Групи Михайло Тарахало розповів про способи звернення до Європейського Суду та реальні можливості захисту цієї інстанції.

За словами пана Михайла, до Європейського Суду можна звертатись лише у тому випадку, якщо Ви особисто зазнали утисків прав людини, які записані в Міжнародній Конвенції. Анонімні скарги не розглядаються. Якщо справа перебуває на розгляді в інших міжнародних судових інстанціях, Європейський Суд таких заяв не приймає.

Європейський Суд згоджується захищати громадян України лише в тому випадку, коли правопорушення вчинила сама держава. Причинами подання скарги до Європейського Суду можуть бути такі: тортури, рабство, утиски свободи думки, свободи зібрань, дискримінація, несправедливий судовий розгляд тощо. Але правопорушення має бути суттєвим від якого людина значною мірою постраждала. Якщо подати скаргу, на кшталт, не виплатили 200 гривень, то таку справу розглядати ніхто не буде.

Пан Михайло також наголосив на тому, що подавати звернення до Європейського Суду можна лише після проходження всіх судових процесів у національних судових інстанціях, тобто треба мати рішення районного суду, апеляційного, вищого спеціалізованого суду тощо.

Але в окремих випадках, наприклад, коли міліція вчиняє терор, який загрожує життю чи здоров ‘ю людини, до Європейського Суду можна звертатись раніше, не чекаючи рішень усіх рівнів національних судів.

Водночас, до Європейського Суду можна звертатись не пізніше, ніж через 6 місяців після отримання рішення суду найвищої національної інстанції. Якщо людині бракує часу для впорядкування і оформлення всіх документів, то треба швидко написати до суду хоча б коротке звернення, і тоді Європейський Суд надсилає повний перелік документів, які має надати позивач і відводить для цього 3 місяці часу.

Якщо в позивача немає грошей на юридичну допомогу, але справу взяли на розгляд, то Ліга Європи зі спеціального фонду виділяє кошти для оплати праці адвокатів у таких випадках. Початкове звернення до Європейського Суду можна подавати українською мовою.

Правозахисник також наголосив на тому, що позивач із адвокатом мають домовитися і обов’язково назвати розмір виплати моральної шкоди, бо в іншому випадку, навіть, коли суд визнає скоєння правопорушення, жодних виплат не буде.

Охочих звернутися до Європейського Суду багато, але кваліфікованих юристів, які знаються на цих питаннях нині бракує, тому українці не завжди виграють свої справи і отримують належний захист. Водночас, існує багато шахрайських осередків, які пропонують юридичну допомогу, беруть за свою роботу величезні суми, але насправді, не знаються на цій справі і не виконують свої завдання належним чином. Звісно, що після цього всього люди, зазвичай, ображаються не на шахраїв, а на сам Європейський Суд.

comments powered by HyperComments