Яких хімічних змін найближчим часом зазнають продукти харчування

Жанна Титаренко  |  Середа, 30 березня 2011, 17:38
Виходячи з технічних можливостей і соціальних аспектів Харківський державний університет харчування і торгівлі (ХДУХТ) розповів про свої наукові відкриття в царині створення нових продуктів харчування.
Яких хімічних змін найближчим часом зазнають продукти харчування

Університет подав цю роботу на розгляд спеціальної комісії і сподівається, що за таке відкриття розробники отримають державну премію в області науки і техніки.

Наукова праця на тему: «Інноваційні технології виготовлення продуктів харчування для масового споживання» присвячена покращенням смакових характеристик продукції та продовженню термінів зберігання.

Під час прес-конференції журналісти багато разів питали, що ж саме винайдено. Але чітких відповідей на ці питання розробники не надавали. Говорили про модні тенденції, про цивілізований спосіб життя у якому немає часу для приготування їжі, про брак земель, м’яса, молока. І закінчили тим, що корисний для здоров’я хліб не може бути смачним і привабливим із зовні.

Та все ж на завершення, завідувачка кафедри технологій харчування ХДУХТ Ольга Грінченко сказала, що їх новинка полягає у тому, що до нових продуктів харчування будуть вкраплюватись спеціальні капсули зі смаковими наповнювачами. Їх оболонка буде створюватись таким чином, щоб взаємодія з основним тілом продукту харчування була мінімальною.

Ніні харківські науковці працюють над розробленням таких капсул, які будуть розчинятися лише в шлунку або кишечнику. Такий напрям діяльності професор кафедри технологій харчування ХДУХТ Павло Пивоваров пояснює тим, що деякі речовини повинні засвоюватись у кишечнику, і щоб вони не розчинялись раніше, потрібні спеціальні капсули.

Харківські науковці налагодили тісну співпрацю з підприємствами «Тайфун» та Харківською бісквітною фабрикою.
 Рекламуючи продукцію цих виробників, професор Пивоваров надзвичайно емоційним голосом сказав, що «харчові барвники є дуже корисними для здоров’я».

А харчові консерванти калію сорбат і натрію бензоат похвалила науковець Ольга Грінченко.

Таку думку пані Ольга обґрунтовувала тим, що солі або цукру не можна вкидати багато, бо такі харчі не будуть смачними, а завдяки цим хімічним компонентам можна зменшити їх вміст.

Водночас, заслужений лікар України, доктор медичних наук Ольга Богомолець слова Павла Пивоварова та Ольги Грінченко прокоментувала так:

«Це безсовісна реклама. Це не може бути корисно. І коли говорять, що є, наприклад, дитяче харчування у якому більше вітамінів та мікроелементів, ніж у материнському молоці, це ніяк не означає, що такі препарати є кориснішими за материнське молоко. Адже для людини важливо не лише те, скільки там яких компонентів, я й те, як вони засвоюються організмом.»

Крім того, Ольга Богомолець наголосила на тому, що багато мешканців України страждає «медикаментозною хворобою». Це можна пояснити так: от я захворію, і мене вилікують. Спочатку скуштую майонезу, всіляких ковбас, а потім прийму ліки, щоб не болів шлунок.
На думку Ольги Богомолець, така ситуація виникла внаслідок активної пропаганди ЗМІ, частина якої, власне, і відбулася сьогодні в Харківському прес-клубі.

comments powered by HyperComments