Невідомі особи калічать дерева вподовж вулиці Сумської та Полтавського Шляху. У дворах вирубують навіть яблуні

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 4 квітня 2011, 17:43
Такі дії називають формуванням крони дерева. Також значно почастішали випадки незаконного спилювання здорових дерев. У дворах багатоповерхових будинків спилюють навіть яблуні.
Невідомі особи калічать дерева вподовж вулиці Сумської та Полтавського Шляху. У дворах вирубують навіть яблуні

Про це та інше, під час прес-конференції повідомили члени громадської організації «Зелений фронт».

Біолог та активний член організації Олена Головко вважає таку обрізку варварською. Дерева обрізають так, що залишається майже самий стовбур висотою 3-6 метрів.

«Така обрізка виглядає потворно і призводить до загибелі дерева. Навіть якщо після такого знущання дерево виживе, воно не проіснує більше 3-5 років», - додала пані Олена.

За словами Олени Головко, вирубка дорослих дерев не може бути компенсована висадженням молодих саджанців. Адже в такому міському забрудненому середовищі може взагалі нічого не вирости. Верхній шар грунту є забрудненим, повітря теж. А доросле дерево вже має глибокі корені і високу крону, що дозволяє хоч якось налагоджувати процеси обміну. Крім того, дорослі дерева виконують захисну функцію від пилу, вітру, створюють тінь. І чим старше дерево, тим воно є ціннішим.

 Олена Головко також наголосила на тому, що люди теж хворіють і повністю здорових дуже небагато. Тому, перед тим як спилювати дерево, необхідно робити екологічну експертизу і вирішувати чи несе воно комусь загрозу для життя, чи воно ще ростиме і виконуватиме свої функції.

Коментуючи обрізання дерев по вулиці Сумській і Полтавський Шлях, Олена Головко зазначила, що навіть для порожнинних тополь така обрізка є завеликою, а обрізати каштани – це злочин. 

«Після такого обрізання дерев вони стають аварійними», - додала Олена Головко.

Активний член «Зеленого фронту» Світлана Шкурат під час обговорення зазначила, що люди неодноразово фіксували вирубку дерев у внутрішніх дворах. І спилювали не сухі гілки чи аварійні дерева, а ті, де стовбури є рівними і здоровими. Спилювали навіть яблуні. 

Світлана Шкурат вважає, що у зв’язку з незаконною вирубкою Парка Горького, Лісопарку та інших зелених зон міста, у Харкові сформувалися такі приватні бригади, які їздять по місту і шукають що і де можна спиляти, аби потім вдало продати як деревину. Такі лісоруби посилаються на те, що виконують доручення міської влади. Натомість мешканці знають, що боротися з лісорубами від міської влади складно і небезпечно, тому не завжди повідомляють про це в міліцію.

Водночас ті люди, які зверталися до правоохоронних органів стикалися з тим, що бригада міліціянтів у більшості випадків приїздить після того, коли невідомі особи спиляють дерево і вивезуть його. Потім людям, які зверталися за захистом надсилають формальні відписки, у яких вказують, що потім документи на вирубку знайшлися і вони є, але які саме не вказують і побачити їх практично не можливо.

Світлана Шкурат також наголосила на тому, що в екологічній інспекції та органах міської влади в багатьох випадках взагалі нічого не знають про спилювання дерев і стверджують те, що не причетні до цього, визнаючи вирубку незаконною.

Виходячи з цього, Світлана Шкурат закликала мешканців Харкова активно цікавитися хто і що вирубує в їх дворах. Коли робочі не надають дозвільних документів та екологічної експертизи, то в таких випадках не гаяти часу і викликати міліцію. Якщо бригада їхати не поспішає, телефонувати за номером 700-30-14 черговому по місту, який підганяє міліціянтів і тоді вони їдуть значно швидше.
 

comments powered by HyperComments