У Харкові парафіяни УГКЦ привітали матерів зі святом, а владика Василь Медвіт пояснив як дві площини людського життя утворюють хрест

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 16 травня 2011, 09:50
До невеличкої Української Греко-Католицької парафії прийшло близько сотні вірних. Приміщення виявилося замалим, тому ті, що спізнилися на Службу Божу, стояли на вулиці.
У Харкові парафіяни УГКЦ привітали матерів зі святом, а владика Василь Медвіт пояснив як дві площини людського життя утворюють хрест

Щоразу, коли до Харкова приїздить владика Василь Медвіт, парафіяни мають можливість почути змістовні роз’яснення Святого Письма, які зазвичай продовжуються релігійною бесідою.

За словами владики, молитви, сповіді, причастя, покаяння та всі інші взаємозв’язки з Богом формують першу вертикаль життя людини, що умовно можна назвати вертикальною площиною. Горизонтальну площину, тобто другу площину життя людини, формують її взаємозв’язки з людьми. Наявність і величина горизонтальної площини залежить від того, скільки ми допомагаємо людям, і скільки заради потребуючих жертвуємо, не обов’язково грошей, а й часу, уваги тощо.

Перетин двох площин утворює хрест, і саме в околі точки перетину перебуває життя людини. Якщо людина веде церковний спосіб життя, то перетин двох площин відбувається вище (по вертикалі) ніж у звичайної віруючої людини. Але якщо людина молиться, сповідується, дотримується церковних обрядів, але іншим не допомагає, горизонтальна площина буде відсутня. За таких умов, життя не буде утворювати перетин двох площин, тобто хрест.

«Така людина є церковним егоїстом. А це є важким гріхом», - додав Василь Медвіт.

Владика звернувся до  парафіян з проханням подумати над тим, ким є кожен з присутніх: чи потребуючим, чи тим, хто вже якось може допомогти іншим.

Після Служби Божої діти парафіян привітали всіх жінок із Днем матері. Дівчатка і хлопчики грали ролі писанок, паски, гілочок священного дерева тощо. Сюжет сценки повчав скромності, взаємодопомоги, щирості і любові одне до одного.

comments powered by HyperComments