День Героїв з повстанськими піснями та елементами бойового гопака

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 23 травня 2011, 00:14
День Героїв встановлено на честь українських борців за волю України і відзначають 23 травня в день загибелі першого голови ОУН Євгена Коновальця. Це свято козаків Гетьманської Доби, Січових Стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН.
День Героїв з повстанськими піснями та елементами бойового гопака

Цього дня у приміщенні харківської книгарні «Є» відбулась низка заходів приурочених Святу Героїв.

Викладач математики Національного Технічного Університету «Харківський Політехнічний Інститут» (НТУ ХПІ), член партії Конгресу Українських Націоналістів Іван Туренко розповів про діяльність УПА на західних теренах України. Розповідь тісно перепліталися з життєвими долями конкретних людей і сприймалася напрочуд легко.

Козаки Харківського Обласного Осередку Козацтва та Офіцерів запасу «Наша воля» показали елементи бойового гопака. Бойові рухи з шаблею в руках продовжилися ще складнішими вправами. Юнаки босоніж стали на скло. А їх спортивний керівник отаман Олег Борисюк ліг на купу битого скла голою спиною, а на його живіт став один із його учнів. Така витривалість особливо вразила гостей свята.

Харківський осередок «Молодої Просвіти» та Молодіжного Націоналістичного Конгресу були основними організаторами свята. Вони розшукали рідкісний фільм чеських авторів на чолі з режисером Алешем Коуделою «Бандерівці», який побудований на свідченнях очевидців боротьби УПА за незалежність України.

Після перегляду виникло жваве обговорення сюжету та коротенькі дискусії навколо різних історичних моментів.

Завершився вечір спільним виконанням українських повстанських пісень.

comments powered by HyperComments