За попередніми підрахунками прибутки від незаконного продажу чорнозему на Харківщині перевищили 150 мільйонів гривень (ФОТО)

Жанна Титаренко  |  Середа, 22 червня 2011, 21:33
Наразі знайдено 4 місця, звідкіля здійснюється вивіз родючого шару грунту. Два з них розташовані біля селища Пісочин, одне – біля селища Рай-Оленівка, одне – біля залізничної станції Коротич.
За попередніми підрахунками прибутки від незаконного продажу чорнозему на Харківщині перевищили 150 мільйонів гривень (ФОТО)

 

Коли місцеві мешканці починають активно захищати землю – звертатися до суду, прокуратури, міліції, губернатора, держкомрезерву, тоді земельні бандити беруть чорнозем з іншого (сусіднього) поля.

Один причеп чорнозему коштує від 800 до 1200 гривень. Наразі верхній шар грунту знято з 13 гектарів (це те що знайдено, і хоч якось підраховано). Але така діяльність ведеться не один рік, тому ця цифра є лише частинкою того, що вдалося побачити.

Останнім часом різко збільшилась кількість оголошень з продажу чорнозему. У газеті «Прем’єр» від 16 червня 2011 року міститься 297 таких оголошень, у газеті «Харківська реклама» від 13 червня 2011 року - 88.

Небайдужі до майбутнього України мешканці намагаються протистояти такому варварському розкраданню чорнозему. Олександр Задьорий та Павло Нетеса вже неодноразово зверталися до правоохоронних органів. Міліціянти «розібралися» з вказаними порушеннями і надали ось таку письмову відповідь:

«Виявлено переорювання у вигляді ям та насипів». Такий документ без зазначеної дати підписали: А. М. Івахненко, А. М. Крутько та Є. Є. Таланцев. Тобто правоохоронні органи, навіть, не визнають факту масштабного розкрадання чорнозему (але за Конституцією України, жодна особа не має права продавати землю на тонни чи гектари). Крім того, громадським діячам, які борються проти масштабного розкрадання чорнозему вже неодноразово погрожували фізичною розправою. Також були спроби завдати їм тяжких тілесних ушкоджень.

На місцях вибраного грунту спостерігається процес прискореного вивітрювання, тобто еолові процеси, що є вкрай негативним явищем.

Частина чорнозему, яка вже підготовлена для продажу, складена у великі купи. Родючий гумус сохне під палючим сонцем і вивітрюється. Тобто, навіть, якщо ці купи грунту ніхто не придбає і їх нікуди не буде вивезено, цей грунт уже втратить природну структур і його родючість значно погіршиться.

Останній раз мешканці селища Пісочин перешкоджали вивезенню чорнозему 8 червня. Було подано заяву до правоохоронних органів і зареєстровано під номером 667, а 10 червня додано низку світлин, на яких зафіксовано роботу технічного вантажника. Власником цього технічного засобу є Волошко Микола Олексійович, який водночас обіймає посаду селищного депутата Пісочину.

На тих частинах поля, де ще не встигли зняти і розпродати чорнозем, росте густа лугова трава. Цей покрив не забур’янений, рівний, яскраво зеленого кольору. А в тих місцях, де здійснювався забір грунту, трав’яний покрив значно відрізняється. Там ростуть бур’яни.

Чорнозем знімають аж до самої глини чи піску. Потім, із сусідніх ділянок вітер наносить невеликий шар грунту, який і покривається всілякою рослинністю. Тому місця забору чорнозему стають менш помітними.

Але величезні ями тепер приховують дещо швидше. У місцях викопаного і вивезеного чорнозему тепер складають глину і сміття: скло, відходи будівельних матеріалів, пластикові пляшки тощо.

   

comments powered by HyperComments