Чи можливо скласти сесію без хабарів? Розповіді студентів, що обрали заочну форму навчання

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 27 червня 2011, 22:09
Виправдовуючись високим рейтингом університету деякі викладачі беруть за один екзамен по 500 гривень. «Справжня варта» спілкувалася зі студентами Харківського Національного Аерокосмічного Університету ім. М. Є. Жуковського «ХАІ».
Чи можливо скласти сесію без хабарів? Розповіді студентів, що обрали заочну форму навчання

«Намагаюся вчити, але деяким викладачам обов’язково треба сплачувати. Я вільно володію українською мовою, навчалася в Полтавській україномовній гімназії. Контрольну теж виконала. Викладачка її декілька разів перечитала, поставила трійку й жбурнула в інший кінець столу.

«Тащітє білет» - сказала вона нервовим незадоволеним голосом. Білет був середньої складності. Відповідь була написана, але на одне усне питання відповісти не змогла. Так, закінчення «а» та «у» іменників у родовому відмінку я недовчила. Але вчителька поставила мені двійку за екзамен і почала вимагати, щоб я негайно вийшла з аудиторії.

Я попрохала вчительку, щоб вона трішки пояснила цю тему. А вона відповіла ось таким чином: «Ти думаєш, єслі ти з дерьовні прієхала, я тєбє три бесплатно поставю?!!»

Не витримавши такого нахабства, я побоялася, що втрачу над собою контроль і дам їй у пику або сама почну плакати, тому вийшла на коридор. Староста однієї з паралельних груп збирала гроші. Трішки подумавши, я запитала скільки коштує екзамен з української мови. Мені повідомили, що за четвірку треба сплачувати 200 гривень, а за трійку – 150.

Як це таке може бути, думалось мені. Адже більша частина студентів взагалі не приїздить на сесію, а передає лише залікові книжки й гроші. А ті що прийшли, у більшості випадків поприносили замість контрольних одні титульні сторінки. І всі вони отримають трійки. Ні, мені треба більше.

Скільки коштує п’ятірка староста не знала. Сказала, що то персонально з учителькою домовлятись треба. Я віддала двісті гривень.

Староста винесла залікову книжку: «Вона поставила тобі трійку і дала 50 гривень здачі. Тримай».

От скотина! Ніколи цього не забуду», - розповіла одна зі студенток ХАІ.

На запитання про те, чому студентка нікуди не поскаржилася відповідь була такою:

«А кому потрібна моя заява чи скарга? Міністерству освіти чи антикорупційному комітету? Кому? От прийшли б і подивилися, що замість контрольних робіт лежать одні титульні сторінки. І це не лише з української мови. Усі предмети так складають. І замість курсових лежать самі титульні сторінки, і то не всі. Хіба це важко виявити? Хіба важко дізнатися про те, що на сесію приїздить по кілька студентів з групи, а решта взагалі ніколи до університету не приходить? Усе і всі знають. Моя скарга ні на що не вплине»

Інший студент говорив без всіляких емоцій:

«За які предмети треба сплачувати я дізнаюся під час установчих лекцій на наступний семестр. Якщо вчитель читає пару, щось пояснює, дає завдання, це означає, що контрольну треба виконувати, оскільки є реальні можливості скласти екзамен безкоштовно. Якщо вчитель на установчу лекцію не приходить, або дає низку задач, в умовах яких не вистачає даних, такому треба сплачувати. Це правило не спрацьовує дуже рідко. Тому я, навіть, не намагаюся чинити опір цій системі. Навряд чи з цього вийде щось гарне для мене. Бігати до викладачів, псувати собі нерви, а потім ще дізнаються, що я не хочу сплачувати, та потім буду все без винятку вчити. Це мені не цікаво».

Третя розповідь про сесію була такою:

«Я працюю. Мені ніколи займатись навчанням. Я згодна сплачувати. Але беруть дуже дорого. 100 – 200 гривень – це ще терпимо, але є й такі, що треба давати 350 або 500. Тоді я намагаюся щось вивчити і скласти іспит самостійно, але викладачі відмовляються пояснювати таким чином, щоб хоч щось було зрозумілим. Вони кажуть, щоб ми дивились у зразок і розв’язували задачі, а мені не зрозуміло, звідкіля беруться такі цифри у зразку і за якою формулою їх підраховують. На цій сесії викладач мені так і сказав, що в мене немає асоціативного мислення і наша розмова закінчилася. Довелося сплачувати. А що робити?»

comments powered by HyperComments