30 червня 1941 року було проголошено Акт відновлення Української Державності

Жанна Титаренко  |  Четвер, 30 червня 2011, 13:26
З нагоди цієї події у Харкові зібралися всі духівники Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви. Під час заходу було зачитано Акт з відновлення Української Державності, що був проголошений у Львові 70 років тому Організацією Українських Націоналістів.
30 червня 1941 року було проголошено Акт відновлення Української Державності

Відзначали цю подію біля каменю, встановленого на честь самовизначення української нації. Хор Свято-Дмитрівського Храму Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) виконав гімн ОУН, що починається словами „Зродились ми великої години, з пожеж війни і з полум’я вогнів. Плекав нас біль по втраті України, кормив нас гнет і гнів на ворогів...” І лише потім прозвучала молитва „Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни...”

Архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко) розповів про те, у яких складних політичних умовах був проголошений Акт відновлення Української Державності, оскільки члени ОУН погодилися на співпрацю з Німеччиною, сподіваючись на те, що ця держава стане їхнім союзником і допоможе у боротьбі за визволення українського народу від совєтських окупантів. Але через кілька днів фашисти арештували новий уряд Української держави. Тобто відбулася зрада попередніх домовленостей.

Продовжуючи історичну розповідь, Ігор (Ісіченко) наголосив на тому, що у боротьбі за державну незалежність можна розраховувати лише на власні сили.

„Сьогодні день в усіх церквах почався з молитви за майбутнє України”, - додав Ігор (Ісіченко), наголошуючи на тому, щоб ми навчилися на помилках своїх попередників і не повторювали їх у майбутньому.

Під час заходу очільник Харківського осередку ВО „Свобода” Ігор Швайка повідомив про те, що вчора (29 червня) Харківський суд заборонив поновлення пам’ятника Героям Крут.

Коментуючи ці події, Ігор Швайка наголосив на тому, що „сьогодні відбувається поновлення Совєтської України і суд перетворився на один із підрозділів Харківської міської ради”.

comments powered by HyperComments