Заборгованість заводу ім. Шевченка перед одним робітником сягає від 13 до 30 тисяч гривень

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 5 липня 2011, 14:00
В цілому сума боргів із платні на Харківському заводі ім. Шевченка становить 25,8 млн. грн. і 14 млн. грн. до Пенсійного Фонду України. Тобто, працівники заводу ще частину коштів втрачають при нарахуванні пенсії. Такий стаж може бути зарахованим, хіба що до загального.
Заборгованість заводу ім. Шевченка перед одним робітником сягає від 13 до 30 тисяч гривень

Про це та інше, під час прес-конференції повідомив лідер громадської організації «Трудова Харківщина» Павло Тіщенко.

За словами Павла Тіщенка, заборгованість виплат тягнеться ще з 2008 року. Але останнім часом заборгованість зростає, тому робочі знову змушені організовувати страйки і перекривати вулиці.

Черговий страйк відбувся вчора, 4 липня. Павло Тіщенко повідомив про те, що представники Харківської влади пообіцяли повністю погасити заборгованість перед працівниками заводу до 15 липня. Але виконання таких обіцянок є малоймовірним.

Як зазначив Павло Тіщенко, погасити повну заборгованість можна, хіба що, за рахунок розпродажу виробничого обладнання та приміщень.

Наразі, завод уже отримав 224 тисячі гривень за продаж виробничого обладнання. Але такий варіант не є прийнятним для подальшого розвитку міста, наявності в ньому робочих місць тощо.

Крім того, після травневого страйку із заводу ім. Шевченка біло звільнено близько 100 працівників. Вчора на акцію протесту вийшло близько 250 робочих, які вже готові до того, щоб їх звільнили. Їх першочерговим завданням є отримання зароблених грошей, а потім – пошук нової роботи.

Павло Тіщенко також наголосив на тому, що адміністрація заводу здійснювала психологічний тиск на страйкарів, змушуючи їх виходити на роботу, або мирно йти до своїх домівок. Страйкарів також намагаються розділити на дві частини – перед одними погасили частину заборгованості, а перед іншими – ні. Тобто деяких людей переконують у тому, що треба працювати і чекати свою платню, а не вимагати її.

Наразі, працівники заводу ім. Шевченка працюють лише два дні на тиждень. Такі примусові вихідні, згідно до законів України, мають оплачуватись на дві третини від звичайної добової платні.

Завод ім. Шевченка на даний момент виробляє системи управління атомними електростанціями, укомплектовані частини БТР, системи освітлення для залізниці тощо. Працівникам обіцяли, що вони отримають багато різних замовлень, а зокрема, будуть здійснювати виробництво електронних підручників. Але в реальності, таких замовлень немає і робочі покищо не мають уявлення як виготовляти такі речі.

Під час прес-конференції Павло Тіщенко зазначив, що аналогічною є ситуація й на Харківському заводі ім. Малишева. Працівники вже кілька місяців не отримують платні. Загальна сума боргів перед робочими становить 28,9 млн. грн. і 42,5 млн. грн. до Пенсійного Фонду України.

Завод ім. Малишева також має заборгованість перед заводом ім. Шевченка за отримані деталі та їх блоки, і надалі мусить віддавати виготовлену продукцію в борг, тому на даний момент постачання припинено. А якщо продавати виготовлену продукцію ніяк і нікуди, це теж відображається на виплатах за працю.

Ці підприємства тісно пов’язані між собою на економічному рівні і мають багато спільних проблем, тому наступні страйки робочі планують проводити разом.  

comments powered by HyperComments