Багатії та прокурори замість бобрів і козлів: Про захоплення Старосалтівського розплідника диких звірів та птахів

Четвер, 14 липня 2011, 20:07
В останні роки в Україні постійно росте кількість відпочиваючих: в улюблених місцях відпочинку влітку будь-який пляжик повністю забитий людьми, а більш-менш привабливі прибережні зони - суцільно забудовані дачами та турбазами. Саме така ситуація на сьогодні склалася на Печенізькому водосховищі - в найбільшій рекреаційній зоні Харківщини. Щоб зберегти в таких умовах залишки дикої природи (за якими ми, до речі, і їдемо з міста!) необхідно, перш за все, створювати зони спокою, - де б тварини могли "відпочити" від нас, відпочиваючих.
Багатії та прокурори замість бобрів і козлів: Про захоплення  Старосалтівського розплідника диких звірів та птахів

За ті часи, коли забудовувалися береги Печеніг, з середини 90-х минулого століття, на їх берегах, на щастя, була створена  така зона - у верхів'ях водосховища в околицях Старого Салтова. Більше десяти років вона давала притулок птахам та звірям, а цього року - була рейдерськи захоплена.

З метою захистити важливу для нашої природи територію голова Ради ЕкГ "Печеніги"  Сергій Шапаренко звернувся до прокуратури з наступним листом:

Прокурору Харківської області
копія: Генеральному прокурору України

 ЩОДО НАЯВНОСТІ ОЗНАК КОРУПЦІЙНИХ ДІЯНЬ В ДІЯЛЬНОСТІ ПРОКУРОРА ВОВЧАНСЬКОГО РАЙОНУ T.ГОЛУБА

Згідно Програми формування національної екологічної мережі в Харківській області на 2002-2015 роки (затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 21 травня 2002 року), одним з ключових елементів збереження біорізноманіття є Сіверськодонецький природний коридор. На Печенізькому водосховищі до його складу входять декілька водно-болотних угідь, важливих в збереженні птахів. Більшість птахів можуть виводити потомство лише за відсутності фактору непокою з боку людини. На жаль, на Печенізькому водосховищі разом із підсиленням рекреаційного тиску кількість таких місць скорочується. Тим важливішим є збереження таких територій.

 Одна з них була створена в 81 кварталі Старосалтівського лісництва ДП "Вовчанське лісове господарство", на території колишньої бази відпочинку "Лісові озера". У 1998 р. цю ділянку взяв в оренду Ю.Оршанський - для створення на ній розплідника диких звірів та птахів. Ним на даній території було створено та зариблено вісім штучних водойм, висаджено понад 12 тисяч дерев, припинене неконтрольоване відвідування даної території. Тим самим, коли на більшості ділянок водосховища оселища диких тварин руйнуються неконтрольованим напливом відпочиваючих та забудовою, тут були створені умови для їх мешкання. Після  створення розплідника тут оселилися: занесена до Червоної книги України річкова видра та рідкісні в Харківській області бобер, сіра чапля та велика чепура. Останні створили тут колонію - приблизно із 100 гнізд, - на даний час, одну з небагатьох в околицях Печенізького водосховища. З відкриттям полювання на даній ділянці скупчуються сотні водоплавних птахів, для яких на інших ділянках водосховища - де відкрите полювання - відсутня дійова охорона і не знаходиться сховищ.
На даній території у вільних умовах утримується низка тварин: коні Пржевальського, муфлони, гвинторогі козли, червоноволі та канадські казарки, гірські гуски, фазани тощо. А на ділянці, що примикає до розплідника, Ю.Оршанський будує Миколо-Георгіївський собор на водах.

 В 2011 році природно-культурна цінність даної території була поставлена під загрозу: в лютому прокурор Вовчанського району T. Голуб направив Старосалтівській селищній раді Протест на рішення Старосалтівської селищної ради від 13.09.1999 "Про затвердження рішень виконкому селищної ради No. 110 від 03.08.1998 "Про організацію Старосалтівського розплідника диких тварин та птиць "Лісові озера". За ним 17 лютого Старосалтівська селищна рада скасувала це рішення виконкому.

23 березня він же звернувся до Господарського суду Харківської області із позовною заявою щодо розірвання договору оренди земельної ділянки між Старосалтівською селищною радою та ПП "Монтаж-електро", створеним Ю.Оршанським для забезпечення функціонування розплідника - через те, що, нібито надання цієї ділянки в оренду було здійснено з порушенням інтересів держави у особі ДП "Вовчанський лісгосп" та чинного законодавства.
Позовна заява подана в інтересах ДП "Вовчанський лісгосп". Однак у тексті документа жодних реальних фактів щодо таких порушень не наводиться. Ніяких претензій до "Монтаж-електро" Вовчанський лісгосп ніколи не пред'являв. Чим конкретно були порушені інтереси лісгоспу представники прокуратури не змогли прояснити і на судових засіданнях.
20 червня Господарський суд Харківської області залишив цей позов без розгляду - через неправильне визначення прокурором акцентів та позивача по даній справі.

 Вся ця епопея навколо 81 кварталу Старосалтівського лісництва могла б виглядати як з'ясування законності при наданні у користування певної лісової ділянки - якщо б майже одночасно із намаганням T. Голуба скасувати цю оренду не відбулося її рейдерське захоплення. 11 червня невідомі без будь-яких правовстановлюючих документів на земельну ділянку 81 кварталу Старосалтівського лісництва, оголосили її  "базою відпочинку" і закрили доступ до неї, замінив замки на в'їзді до розплідника і виставив на ньому "своїх" охоронців. Під час гніздового періоду птахів по території почали їздити автомобілі та рубатися дерева...

 Враховуючи наведене вище, турбуючись майбутнім даної території, цінної в збереженні біорізноманіття Харківської області, прошу перевірити дії прокурора Вовчанського району T. Голуба при перевірці дотримання законності надання в оренду ПП "Монтаж-електро" земель лісогосподарського призначення - 81 кварталу Старосалтівського лісництва ДП "Вовчанське лісове господарство" на предмет наявності в них ознак корупційних діянь, та його службову відповідність.


   З повагою,
    Голова Ради ЕкГ "Печеніги" С.О. Шапаренко

 

Документи і фотографії: http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/81stsalt/

comments powered by HyperComments