На Харківщині масово гинуть бджоли. Їм шкодить хімія та технічний прогрес

Субота, 6 серпня 2011, 07:40
У погоні за високим врожаєм фермери безконтрольно обприскують посіви з літаків, одночасно знищуючи сотні тисяч цінних комах. Українські пасічники практично беззахисні.
На Харківщині масово гинуть бджоли. Їм шкодить хімія та технічний прогрес

Закон про бджільництво є, але він не працює. Довести, що бджіл потруїли, дуже складно.

«У Балакліївському районі отруєно в одного пасічника 100 сімей, в іншого – 150. Вони подають у суди. Але треба робити експертизу. А її не роблять в Україні, треба їхати до Москви», - бідкається голова Харківської обласної спілки пасічників Олександр Стригін.

Геннадій Жуков займається бджільництвом 50 років. Щоб зібрати якнайбільше меду, пасіка ціле літо кочує. У заповідниках невтомні комахи збирають нектар з липи й акації, на ланах – із квітучих посівів. Чоловік встановлює вулики лише в перевірених місцях: «Їжджу в такі господарства, де або мало застосовують пестицидів, або взагалі не застосовують. Без цього, звісно, не можна. Проте, якщо кукурудзу обробили, бджолам це нашкодить».

Виживає бджіл і техногенний прогрес. Комахи не можуть жити у зоні мобільного зв’язку і залишають територію. «Вони злітають. Кидають все – дітей, рамки, мед… Їм погано, вони не в стані там жити», - розповідає завідувач кафедри інтегрованих електротехнологій і процесів Микола Романченко.

Аналогічна ситуація не лише в Україні, але й у всьому світі. Вчені прогнозують: якщо на землі зникнуть бджоли, загинуть і рослини. Адже майже 80 відсотків з них опилюють медоносні комахи.

comments powered by HyperComments