Близько півсотні мешканців Харківської області потрапили до рабства в Росії

Субота, 6 серпня 2011, 02:37
Російський бізнесмен тримав у рабстві більше півсотні мешканців Куп'янська. Люди самі приїхали до Росії, спокусившись на оголошення у центрі зайнятості, в якому пропонувалися сезонні роботи.
Близько півсотні мешканців Харківської області потрапили до рабства в Росії

У них майже одразу відібрали паспорти і змусили працювати задарма.

 "Приїхали ми туди о третій годині ночі. А там барак. Перший день спали на дошках. Потім привезли матраци, ковдри... Годували нас "Мівіною" із сосисками", - розповів заробітчанин Олексій Коротенко.

 Понад 40 людей потай втекли з російської плантації. Усі вони лишилися без паспортів, і тепер в Україні оформлюють нові документи, пишуть заяви до міліції та СБУ і вирішують, як витягнути з рабства інших своїх співвітчизників. За їхніми словами, на плантації зосталися щонайменше десять українців.

 "Ми втекли. Після 12-ї ночі тікали з розривом 10 хвилин по двоє. Переходили кордон нелегально, нам порадили, де", - розповів Коротенко.

 Оголошення про цю роботу досі висять на вулицях Куп'янська. Обіцяють житло, триразове харчування й зарплатню у 5 тисяч гривень. Щоправда, жоден із вказаних телефонних номерів більше не відповідає.

 У міліції заявили, що розслідування справи проводитиметься на території Росії.

 "Оскільки всі події відбувалися на території РФ, усі розслідування будуть проводитися на території РФ", - повідомив заступник керівника Куп'янського міського відділу міліції Олег Макушинський.

 Зауважимо, що в той же час в Україні кількість випадків так званої внутрішньої торгівлі людьми весь час зростає. Жертвами найчастіше стають мешканці сільської місцевості.

 Наприкінці червня державний департамент США оприлюднив доповідь про нелегальну торгівлю людьми у світі за 2011 рік. Зокрема, Україну відносять до числа держав, уряди яких докладають значних зусиль із метою покласти край торгівлі людьми, однак ці зусилля недостатні.

comments powered by HyperComments