Харківський художній музей: цикл виставок "Українська муза зарубіжжя" триває

Субота, 27 серпня 2011, 20:02
Виставка фотографій "Stereo Typ" відкрилася у Харківському художньому музеї. Автор експозиції, що включає близько 100 кольорових і чорно-білих фото, - в минулому мешканець Харкова, а з 90-х років - житель Стокгольма Михайло Педан. Можливість показати свою творчість у колись рідному для нього місті професійний фотохудожник-авангардист отримав у рамках встановленої в музеї виставкової програми "Українська муза зарубіжжя".
Харківський художній музей: цикл виставок "Українська муза зарубіжжя" триває

Зв'язатися з музеєм через Інтернет, розказує Михайло, не становило труднощів. Протягом місяця він оформив документи для вивезення експозиції в Україну - і ось виставку, розраховану на місяць, відкрито. Як зізнався художник, сам цей факт є для нього свідченням підтримки його творчості в Україні. Він як представник харківської фотошколи 80-х років і куратор виставок фотоандерграунду, що відбулися тут вперше в Україні, багато чого чекає від запланованих зустрічей з харківськими фотохудожниками, дискусій про шляхи розвитку сучасного фотомистецтва, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМ

На виставці також представлені роботи дочок М.Педана - Яніни, Ксенії та Ольги. Вони живуть і працюють у Лондоні, Стокгольмі та Франкфурті, і, як розповідає Михайло, із задоволенням освоюють фотомистецтво за харківським зразком.

Програма "Українська муза зарубіжжя" заснована понад 10 років тому і передбачає щорічні покази творчості земляків, які мешкають за кордоном. Наприклад, нещодавно тут відбулася виставка творів відомого художника 20-х років Василя Кричевського, який прикрасив оригінальними ліпними орнаментами будівлі у центрі міста, побудовані за проектом знаменитого харківського архітектора Олексія Бекетова. Роботи для виставки В.Кричевського передали у Харків його спадкоємці, які мешкають нині в Португалії.

 

Довідка:  Михайло Педан народився і виріс у Харкові, відомому власною "фотошколою". Звідти вийшла група фотографів, що представляли новий етап фотомистецтва в СРСР наприкінці 1980-х рр. Навчался в Інституті культури в Ленінграді на факультеті фото- та кіномистецтва, брав участь у багатьох міжнародних виставках у Європі та США. З 1990 р. живе в Швеції. Художній керівник Стокгольмської фотошколи Kulturama.

Персональні виставки:

1989 Fotograficentrum, Stockholm
1993 Kulturhuset, Stockholm
2003 Galleri Forum, Stockholm
2003 Galleri Academia, Kharkiv Ukraina
2004 Galleri Kvadrat, St Petersburg
 2004 Galleri Nuova, Buharest
2005 Art Centrum, Kiev
2005 Ocean Museum, Kaliningrad
2006 Arkitektur Museum, Nizgnij Novgorod
2007 Centrum for Fotografi, Stockholm
2007 Galleri Ikon, Stockholm
2009  Galleri KG52 - PEDAN X 4,  Stockholm.
 

comments powered by HyperComments