У Свято-Дмитрівському храмі відбулася зустріч молоді на тему: «Комплекси: як їх позбутися раз і назавжди?»

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 3 жовтня 2011, 16:09
Кожен учасник зустрічі висловив свої думки щодо самого поняття людських комплексів. Одні намагалися довести, що комплекси тиснуть на психіку і в будь-якому випадку їх треба позбуватись, інші – що комплекси можуть бути не лише шкідливими, а й корисними, і виникають комплекси в людині для того, аби вона більше працювала над собою і вдосконалювалась.
У Свято-Дмитрівському храмі відбулася зустріч молоді на тему: «Комплекси: як їх позбутися раз і назавжди?»

 

Після коротких висловлювань учасників зустрічі слово мав архієпископ Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви Ігор (Ісіченко).

Владика наголосив на тому, що звичайній людині притаманно вигадувати якийсь образ, який відрізняється від реального я. Тому ми час від часу повинні задумуватися над тим, чи не став для нас наш імідж нашим Богом.

Ігор (Ісіченко) також наголосив на тому, що для того, щоб позбутися комплексів потрібна регулярна сповідь та регулярний 10-15 хвилинний іспит совісті. Адже людина має навчитися бачити свої помилки і не повторювати їх. Але водночас, треба бачити не лише свої недоліки та невдачі, а й радість та позитивні моменти, які відбулися протягом дня, місяця, року.

Частина вірян стверджували, що Бог створив людину, і коли комусь із нас не подобається наше тіло чи якісь інші якості, ми повинні навчитися сприймати це інакше, і бачити їх як дар Божий.

Але з іншого боку, фаховий історик В’ячеслав Труш наголосив на тому, що віряни достатньо часто вважають свої недоліки даром Божим і не прагнуть до самовдосконалення.

Де можна провести чітку межу між комплексами, які варто переосмислити і сприймати їх як самого себе, і недоліками, з якими треба боротися, дбаючи про свій духовний, фізичний та інтелектуальний розвиток – на це питання чіткої відповіді і схеми конкретних дій немає. Такого висновку дійшли під час зустрічі. Але разом з тим, людям,які мають комплекси порадили звертатись до вірних друзів і свого духовного наставника.

З іншого боку, було зазначено, що люди часто намагаються перекладати свої проблеми на плечі психолога, священика, друзів, і роблять все можливе для того, аби уникнути власного прийняття рішення і власної відповідальності за подальші вчинки і їх наслідки. Тому в будь-якому випадку людина мусить сама розібратися зі своїми комплексами та іншими проблемами і спробувати їх вирішити, а вже потім звертатися до психолога чи свого духовного наставника.

Наступна зустріч молоді буде присвячена темі «Самотність – це спокуса, гріх чи потреба?». Обговорення цієї суспільної проблеми відбудеться 16 жовтня і приміщенні Свято-Дмитрівського храму. Початок об 11.00.

comments powered by HyperComments