Чому горіло сміттєве звалище у місті Люботин і що було виявлено під час першого журналістського розслідування?

Жанна Титаренко, Юлія Юдіна  |  Понеділок, 30 липня 2012, 16:47
«У нас горить сміттєве звалище»,- повідомила колишній міський голова м. Люботин Ніна Ісаєнко. Після цього член екологічної групи від ВО «Батьківщина» Юлія Юдіна разом з депутатом Харківської обласної ради Іваном Варченком та головою Харківської партійної організації «Зелена Планета» Анною Гуляєвою виїхали на місце подій.
Чому горіло сміттєве звалище у місті Люботин і що було виявлено під час першого журналістського розслідування?

 

Нестерпний сморід відчувався вже на в’їзді у місто.

«Пожежа розпочалася ще в неділю, вночі. Я мешкаю за 4 кілометри від звалища, але дихати було нічим», - зазначила Ніна Ісаєнко.

Як виявилося, поряд зі звалищем розташований сміттєспалювальний завод Люботинської залізниці. Він був побудований у 2003 році для переробки сміття, що виникає внаслідок роботи залізниці. Виробнича потужність підприємства становить 30 тисяч тон за рік або 700 кілограмів за годину.

«Виходячи з затвердженої норми утворювання твердих побутових відходів на людину – 3,15 метрів кубічних за рік (близько 700 кг.), цей завод міг би переробляти відходи 40 тис. людей, тобто всього міста Люботин і прилеглих населених пунктів. Можна було б ліквідувати всі несанкціоновані смітники і сьогоднішньої пожежі не було б», - такі міркування висловили Харківські захисники природи.

 

Але підійшовши до заводу, склалося таке враження, що він взагалі не працює. Обійшовши територію заводу вдалося знайти лише головного інженера Івана Вдовицу, директора на місці не було.

Депутат Харківської облради Іван Варченко запитав: «Дивно, чому поряд зі сміттєспалювальним заводом горить звалище? Скажіть, Іване Михайловичу, яке ж сміття Ви тоді спалюєте? І в якій кількості? Ціни?»

«Здебільшого спалюємо залізничне сміття і частину на договірних умовах. Спалити 1 кубометр сміття коштує 130 гривень. Попередньо, ми сортуємо сміття. Що не можна спалити, вивозимо на звалище. Решту – спалюємо. На виході отримуємо шлак. Потужність цього заводу 30 тис. тонн за рік, однак ми працюємо лише на 20%», - відповів головний інженер Люботинського сміттєпереробного комплексу Іван Вдовица.

На запитання Івана Варченка про те, чи пропонувала місцева влада співпрацю в напрямку утилізації міського сміття, головний інжерен відповів що ні.

«Вважаємо, що ініціатива має йти від них, але пропозицій покищо не надходило», - додав Іван Вдовица.

Про те які об’єми скла, пластику й металу потрапляють на підприємство Іван Вдовица говорити відмовився.

 

На самому звалищі працювало два пожежних авто і два бульдозера. Полігон застилав сизий дим і сморід.

 

У спекотну задуху крім диму відчувалися запахи гноїння сміття. Нагадаємо, що раніше на цей полігон зливали колекторні стоки і все сміття просочилося цими відходами каналізації.

 

Начальник КП «Люботинська» Юрій Бурундов зазначив, що звалище почало горіти одночасно в кількох місцях.

«Можливо, це підпал. Молодь у вечері йде з дискотеки, ось хтось і кинув…», - додав Юрій Бурундов.

Чому сміттєве звалище не охороняють Юрій Бурундов пояснює так: «Це несанкціоноване звалище. Міське звалище розташоване далі. Його «законсервували» і все сміття везуть сюди.  Це звалище передавали в оренду (для рекультивації) донецькому підприємству «Екотон» . Цілий рік вони тут щось копали, але вже декілька місяців їх тут немає».

Однак як могли передати в оренду те чого немає Юрій Бурундов пояснити не зміг.

Через дорогу від звалища стояло близько сотні мішків із склотарою. Хто збирає це скло і куди його потім вивозять теж поки що невідомо.

 

За роз’ясненням ситуації депутат Харківської облради Іван Варченко разом із захисниками природи Юлією Юдіною та Анною Гуляєвою звернулися до Харківської міськради.

Перерва – «святий час». Міського голови на місці немає. Заступника – теж. Згодився коментувати ситуацію начальник комунального відділу міськради Сергій Кислий.

«Так, горіло декілька днів. Викликали підкріплення пожежників з Мерефи і Дергачів. Аналіз повітря в районі звалища і в місті Люботин з моменту початку пожежі не проводили. Ми подавали запит до СЕС, але вони замірів не проводили посилаючись на відсутність необхідного обладнання.

На даний момент сміттєве звалище на балансі не стоїть, у нас є лише дозвіл на вивіз сміття. Але ми готуємо проект під нове люботинське звалище. Там все буде за стандартами», - пояснив Сергій Кислий.

Ідею співпраці зі сміттєспалювальним підприємством, яке діє в Люботині, начальник комунального відділу міськради Сергій Кислий відкидає.

«Цей завод не готовий до роботи на повну потужність. Ми готували інвестиційні пропозиції з будівництва сміттєпереробного заводу для австрійської й ізраїльської компаній, однак, наші пропозиції покищо залишаються без відповідей.

Більше я Вам нічого сказати не можу. Звертайтеся до міського голови або його першого заступника», - додав Сергій Кислий.

 У міського голови Люботину на коментар цієї ситуації забракло часу.

Чому все сміття міста Люботин звозять на несанкціоноване звалище? Як це звалище могли передати в оренду донецькій фірмі? Чому горіло звалище і чому орендатори звалища не були присутніми під час пожежі – всі ці питання продовжуватиме з’ясовувати депутат Харківської облради Іван Варченко.

«В усьому світі знаходять можливості забезпечити громадян чистим і безпечним навколишнім середовищем шляхом роздільного збору сміття, глибокою переробкою (з подальшим використанням отриманих продуктів) і відповідальною утилізацією не переробних відходів. І якщо Люботин і Дергачі, та і вся Харківщина поставлять перед собою завдання переробляти сміття і зберегти здоров’я людей – успіхи будуть. Але для цього владі і правоохоронним органам необхідно подбати про те, щоб сміттєві звалища припинили бути джерелами тіньового бізнесу», - підвів підсумок Іван Варченко.

comments powered by HyperComments