Сергій Чадромцев: «Дерева гинуть через нестачу вологи»

Жанна Титаренко  |  Середа, 8 серпня 2012, 16:46
У місті Харкові під загрозою зникнення опинилися тисячі дерев. У першу чергу мова йде про клени і липи. До фактору посушливого літа ще додається асфальтування та укладання плитки на критично близькій відстані до стовбурів дерев.
Сергій Чадромцев: «Дерева гинуть через нестачу вологи»

Сьогодні член «Зеленого фронту» Сергій Чадромцев звернувся з офіційним листом до директора Департаменту комунального господарства міста Харкова Віктора Кітаніна та мера Харкова Геннадія Кернеса.

«Департамент комунального господарства повинен дотримуватися «Правил утримування зелених насаджень у населених пунктах України» і здійснювати регулярний полив дерев та кущів», - зазначає Сергій Чадромцев.

Зокрема, у пункті 9.1.1 «Правил утримування зелених насаджень у населених пунктах України» йдеться, що: «За сухої жаркої погоди насадження у віці 5 – 15 років поливають через 3 – 5 днів … Дерева старшого віку (15 – 25 років) поливають через кожні 7 – 10 днів … а норма одноразового поливу для одного дорослого дерева у посушливій зоні становить 100 літрів води».

У Харкові полив дерев та кущів взагалі не здійснювався.

(Так виглядають клени)

«Спека досягла критичної межі. Дерева не витримують і сохнуть», - додає Сергій Чадромцев.

У Листі до Харківського міського голови Геннадія Кернеса Сергій Чадромцев звертається з проханням гарантувати дотримання «Правил утримування зелених насаджень у населених пунктах України» і посприяти налагодженню регулярного поливу дерев.

(Ознаки критичної нестачі вологи у липах)

Питання масової загибелі дерев також обговорювалось на зборах Координаційної ради «Зеленого фронту».

«Ще однією причиною нестачі вологи є обкладання дерев тротуарною плиткою», - зазначила фаховий ботанік Олена Головко.

За словами Олени Головко, тротуарну плитку чи асфальт можна укладати не ближче, ніж на 1,5 метра від стовбуру. Тобто навколо стовбуру має зберігатись близько 10 метрів квадратних відкритої площі ґрунту.

Але доки міські чиновники думатимуть треба поливати дерева чи ні, Сергій Чадромцев закликає робити це самим.

«Я вже почав поливати дерева біля свого будинку», - додав Сергій Чадромцев.

 

comments powered by HyperComments