Харківці вшанували пам'ять жертв сталінських репресій та Голодомору

Жанна Титаренко  |  Неділя, 26 серпня 2012, 00:38
Щороку 23 серпня харківці відзначають Міжнародний день пам'яті жертв сталінізму та нацизму. З нагоди цієї дати у Парку Пам’яті покладали квіти на могилах жертв Голодомору та сталінських репресій.
Харківці вшанували пам'ять жертв сталінських репресій та Голодомору

 

Про це та інше «Справжній варті» повідомила Харківська правозахисниця Світлана Рижикова.

Перед покладанням квітів правозахисникам та історикам довелося прибрати територію кладовища. Адже десь за два тижні до цієї дати тут були встановлені футбольні ворота.

Під час покладання квітів до Парку Пам’яті також прибули працівники Харківських комунальних служб і допомогли впорядкувати територію цвинтаря.

«23 серпня – це Європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму — Міжнародний день пам'яті жертв тоталітарних ідеологій сталінізму та націонал-соціалізму. Відзначається щорічно 23 серпня у день підписання пакту Молотова-Ріббентропа в 1939 році, що розділив Європу на дві сфери інтересів за допомогою секретних додаткових протоколів», - зазначила Світлана Рижикова.

«В нашому місті Харкові знищено за роки сталінізму щонайменше 17 тисяч людей – жертв політичних репресій. Нацистами розстріляно близько 16 – 20 тисяч євреїв. Жертв Голодомору 1932-1933 рр. у Харкові та Харківський області за оцінками фахівців нараховується до 250 тисяч», - додала Світлана Рижикова.

Нагадуємо, що місця найбільших поховань у Харкові розташовані у таких місцях: Парк Пам’яті (колишній Комсомольский парк) – майже 7 тисяч, Меморіал жертвам тоталітризму (біля П’ятихаток) – понад 10 тисяч, Дробицький яр – біля 20 тисяч. Імена більш ніж 2 тисяч похованих досі невідомі.

comments powered by HyperComments