М.Добкін переконаний, що видобуток нетрадиційного газу екологічно безпечніший, ніж виробництво атомної енергії

Андрій Іванов  |  П'ятниця, 25 січня 2013, 17:27
Видобуток нетрадиційного газу, який на території Харківської області буде проводити компанія «Шелл», екологічно безпечніший, ніж виробництво атомної енергії. Як повідомляє прес-службі Харківської облдержадміністрації, про це в програмі «Час. Підсумки дня» в ефірі «5 каналу» заявив голова ОДА Михайло Добкін.
М.Добкін переконаний, що видобуток нетрадиційного газу екологічно безпечніший, ніж виробництво атомної енергії

«Як можна як альтернативу нетрадиційному видобутку природного газу пропонувати будівництво нових атомних станцій, де загроза для екології на порядок вище, ніж при видобутку сланцевого газу? Минулий, 2012 рік, став для Європи початком розробки сланцевого газу. 22 листопада Європарламент дозволив країнам ЄС вести його видобуток, 13 грудня Німеччина та Великобританія після ретельного вивчення ухвалили рішення займатися видобутком сланцевого газу, 7 вересня ПАР скасувала мораторій на його розробку. Давайте ж будемо послідовними і прямо скажемо, що більш безпечно: видобуток нетрадиційного газу або виробництво атомної енергії», – сказав М.Добкін.

За словами губернатора, в Україні вже застосовувалася технологія гідророзриву, зокрема в Івано-Франківській області. М.Добкін наголосив, що компанія «Шелл» вживатиме всі необхідні засоби, щоб не допустити погіршення екологічної ситуації в регіону.

«Ще у вересні минулого року компанія «Шелл» запросила незалежних британських експертів, які разом з працівниками Харківської обласної санітарно-епідеміологічної служби взяли проби води в тих населених пунктах, поблизу яких розпочато буріння першої розвідувальної свердловини. Ця проба буде вихідною для всіх подальших аналізів. Враховуючи, що «Шелл» абсолютно публічно проводить всі свої дії і неодноразово проводились зустрічі з людьми, у разі зміни складу води в колодязях буде вжито необхідних заходів», – підкреслив він.

На думку М.Добкіна, збільшення видобутку власного газу в Україні - це питання національної енергетичної безпеки.

Як відомо, вчора Уряд України підписав угоду з «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.» і ТОВ «Надра Юзівська» про розподіл продукції на розвідку, розробку та видобуток вуглеводнів на Юзівській ділянці, розташованій на території Донецької та Харківської областей України.


comments powered by HyperComments