Презентація книги професора Сергія Сегеди: з’ясовували походження українців

Світлана Шкурай  |  Четвер, 18 квітня 2013, 02:21
Коли на теренах сучасної України з'явилися перші люди? Де слід шукати найдавніші антропологічні витоки сучасних українців? Відповіді на ці та багато інших питань почули ті, хто не пошкодував свого часу і 16 квітня прийшов до книгарні «Є» на презентацію книги українського антрополога Сергія Сегеди "У пошуках предків. Антропологія та етнічна історія України". На презентацію завітали більше 30 людей.
Презентація книги професора Сергія Сегеди: з’ясовували походження українців

Доктор історичних наук Сергій Сегеда узагальнив у своїй новій книзі дані з антропології історичних українських земель від найдавніших часів до сьогодення.

Вступне слово автора плавно перейшло в дискусію з аудиторією. І ось звучать найголовніші запитання, що цікавили чи не кожного присутнього: «Так звідки ж походять праукраїнці? Яка культура дала їм початок?"

«Немає такого поняття «праукраїнці». Закони формування етносу і формування фізичного типу – це зовсім різні речі. Коли я намагаюся це пояснити студентам, кажу: он дивіться, на «5 каналі» про погоду розповідає Габріела Масанга. Ну, хто може сказати, що вона не справжня українка? Що вона не патріотка України? Але її зовнішність абсолютно не є типовою для українців. Можна бути білявим, чорнявим, можна бути високим, можна бути низьким… І вважати себе українцем або не вважати.» - відповідає антрополог.

Етнологи стверджують, що сучасні етноси сформувалися дуже пізно, у XIX ст., але антропологія може сказати, чи залишилися в нас фізичні риси трипільських племен, чиї риси в нас переважають.

Також Сергій Сегеда розповів про перешкоди, які стоять на шляху науковців: «Про трипільську культуру є дані, які стосуються пізнього етапу. От коли будуть проведені генетичні дослідження українців і вивчені кісткові рештки трипільців. От тоді ми можемо сказати більш чітко, яку роль грав фізичний тип трипільського населення. Ще одна біда антропології - обряди поховання. Там, де було трупопокладання, кістки є, і можна їх вивчати. Але було й тілоспалення. Там, де залишається одне вугілля, ми не можемо робити ніяких висновків.  Тому цілі епохи випадають. Вдається простежити ланцюжок тільки в Центральній Україні до ямної культури. Не зважаючи на міграції, головне антропологічне ядро у регіонах Лісостепової зони і Полісся збереглося».

comments powered by HyperComments