Брати Капранови презентували в Харкові «Мальовану історію»

Світлана Шкурай  |  П'ятниця, 22 листопада 2013, 15:15
Брати Капранови «піарять» українську історію, подорожуючи містами України. 20 листопада вони презентували книгу з коміксами «Мальована історія незалежності України» у харківській книгарні «Є». На полицях книжкових магазинів зараз уже виставлений другий наклад, автори сподіваються, що не останній.
Брати Капранови презентували в Харкові «Мальовану історію»

Капранови впевнені: демократія в українців у крові. «Дивлячись на цю схему, блок-схему української історії, ми раптом побачили, що тут справді немає жодної абсолютної тоталітарної держави українського виробництва, що всі українські держави, починаючи від Великої Скіфії, і навіть до сьогодні мали демократичні механізми всередині себе» - розповідають письменники. Заглибившись в історію, упорядники зробили власні висновки:  «Ми для себе раптом зрозуміли, що демократія – це не мистецтво обирати, а мистецтво знімати. Бо коли їх обираєш, хоч князя, хоч гетьмана, хоч президента, вони всі хороші, пригожі і на жабу схожі».

Капранови розповідали про своє бачення історії та підкреслювали, що це лише розмова, а в книзі – факти. Поспілкувавшись з аудиторією, автори почали підписувати примірники. За їхніми розрахунками, на автограф кожний з них витрачає по 25 секунд, тобто в сумі 50. Автограф-сесії автори дають не лише в книгарнях, а й у різних ВНЗ України. «Просто душу гріє, коли приходять студентки і кажуть: «Підпишіть моїй рідній школі» - розповідають письменники.

Книгу написали для дітей, але з розрахунку, що за читатимуть  і їх батьки. Під час однієї з презентацій до авторів підійшла бабуся і попросила підписати книгу онуку, який тільки вчора народився. А ось своїм найстаршим читачем, чи принаймні одним із них, брати вважають 89-річного дідуся, який також підходив до них за автографом.

Оскільки автори не є істориками, у створенні книги їм допомагали професори, доктори історичних, філософських та політичних наук. Назвати видання Капранових просто коміксом було б занадто поверхово (у ньому є і тексти, й ілюстративні карти), але звісно, малюнки переважають. Шість художників працювали над численними ілюстраціями «Мальованої історії».

На думку авторів, українці є дітьми двох цивілізацій – степової (козацької) і лісостепової (княжої): «Наша культура, наша свідомість міцно стоїть на двох ногах: одна в степу, інша  - в лісостепу, і саме тому нікому не вдалося нас розірвати, бо коли нас перетягують до себе поляки, бунтується козацька Україна, коли нас до себе перетягують москалі, бунтується лісостепова, княжа Україна».

Першим читачем книги став Леонід Кравчук. Переглянувши книгу, колишній президент сказав, що «українцям треба нести правду про УПА», як розповідали Капранови під час презентації у Харкові.  Другим прочитав видання в певному розумінні антипод Кравчука - Левко Лук’яненко. Вдвох вони взяли участь у першій презентації книги в Києві.

comments powered by HyperComments