На півдні Харківщини розпочато буріння другої розвідувальної свердловини Shell

Середа, 11 грудня 2013, 22:29
На території Новонадеждинської сільської ради Близнюківського району Харківської області розпочато буріння другої розвідувальної свердловини компанії Shell з метою пошуку покладів природного газу в ущільнених пісковиках.
На півдні Харківщини розпочато буріння другої розвідувальної свердловини Shell

Ця  свердловина має сягнути глибини у 5 кілометрів, спрямованість її вертикальна, і вона має дати відповідь на цілу низку запитань щодо виробничих перспектив газових покладів у цьому промисловому регіоні, який має загальну площу 1,3 тисячі квадратних кілометрів.

Технологія нахильного скерованого буріння, запропонована компанією Shell, дозволяє отримати доступ до максимального об’єму газового колектору з одного бурильного станка і передбачає застосування гідророзриву задля вивільнення газу і стимулювання його виходу в свердловину. Як все вчиниться у реальності — треба почекати  9-10 місяців, як це передбачено технологією бурильних робіт.

Нагадаємо, що 2012 року уряд України провів 3 тендера на підписання угод про розподіл продукції, тобто вуглеводнів, які будуть видобуватися на суходолі на 2 ділянках надр і на одній ділянці чорноморського шельфу. За результатами тендеру переможцями стали: компанія Shell, яка отримала право на розробку Юзівської дільниці в Східній Україні (Харківська і Донецькі області), Chevron, яка тепер має право на видобуток вуглеводнів на Олеській дільниці в Західній Україні (Львівська та Івано-Франківська області), і консорціум у складі Exxon Mobil, Shell, OMV і НАК «Надра України», який отримав у своє порядкування дільницю «Скіфська» на шельфі Чорного моря.

На сьогодні провідні місця видобутку сланцевого газу - це американські штати Вайомінг, Монтана, Техас, де відкриті його великі основні поклади. 

comments powered by HyperComments