Харків'ян вчать стежити за здоров'ям

Віталій Альошин  |  Вівторок, 23 вересня 2008, 10:43
«Харків'яни хворіють на такі ж хвороби, як і жителі всіх країн світу», – переконаний Микола Яблучанський, доктор медичних наук, завкафедрою ХНУ ім. Каразіна.
Харків'ян вчать стежити за здоров'ям

Відповідаючи в ході прес-конференції в Харківському прес-клубі ринкових реформ на питання кореспондента «Варти», М. Яблучанський відзначив, що харків'яни, як і жителі всіх країн миру, здебільшого страждають на захворювання серцево-судинної системи, на гіпертонію, діабет, хвороби органів травлення та ін. Але в цілому, за його словами, харків'яни хворіють не більше, але й не менше, ніж громадяни інших світових мегаполісів.

За його переконанням, здоров'я кожної окремо взятої людини залежить від способу життя, власного відношення до свого внутрішнього «я», фізичного стану, якості харчування та сфери спілкування.

На думку професора, кожна людина повинна сама стежити за станом свого здоров'я. Для цього необхідно регулярно контролювати пульс, артеріальний тиск, масу тіла, рівень цукру в крові, температуру тіла.

Тому, за його словами, прилади, що виміряють у домашніх умовах рівень тиску та цукру в крові, повинні стати такими ж звичайними в наших квартирах, як традиційний медичний термометр.

У цілому, уважає, М. Яблучанський, людям необхідно переглянути своє відношення до власного здоров'я, навчитися регулярно його контролювати. У цьому допомагають заняття в школі здоров'я, які проводять фахівці його кафедри вже в декількох клініках Харкова.

 

comments powered by HyperComments