Біля станцій метро продають отрутні квіти

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 10 лютого 2009, 13:34
Біля виходів з центральних станцій Харківського метрополітену з'явилися продавці білих пролісків. За букетик з пари десятків квітів, занесених до Червоної книги, просять п’ять гривень.
Продавці ризикують заради 5 гривень.

Один з продавців на питання, чи в курсі він, що ці квіти занесені до Червоної книги, відповів: «Я ж їх не збираю».

Як пише «Комсомольська правда» в Україні», Республіканський комітет Автономної Республіки Крим (АРК) з охорони навколишнього природного середовища проводить операцію «Першоцвіт-2009». Мета – охорона й припинення торгівлі ранніми рослинами, занесеними до Червоної книги України.

Створено оперативні групи, які проведуть перевірку можливих місць виростання й місць реалізації. Організовуються додаткові пости на автодорогах, тролейбусних зупинках, автовокзалах, аеро- та залізничних вокзалах.

Операцію проведуть разом з Головним керуванням МВС України в АРК, Республіканським комітетом АРК по лісовому й мисливському господарству й ГУ СБУ в АРК.

Відзначено, що ВСІ громадяни, які займаються збором і ПРОДАЖЕМ рідких ранніх рослин, будуть нести відповідальність відповідно до діючого законодавства.

Відповідальність за збір, продаж і вивіз за кордон спричиняє адміністративне стягнення. Розміри штрафів, передбачених за незаконну реалізацію пролісків, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення становлять від 51 до 136 гривень.

За збір першоцвітів передбачений штраф в сумі від 340 до 850 гривень. Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України за незаконний збір проліску треба відшкодування збитку в розмірі від 2.40 гривень до 15 гривень за кожний екземпляр рослини.
ДОВІДКА

Всі види пролісків занесені до Червоної книги:

пролісок складчастий (Galanthus plicatus),
пролісок білосніжний (G. nivalis),
пролісок Воронова (G. woronowii),
пролісок Борткевича (G. bortkewitschianus).

Синонім – галянтуси.

Перший вид ввозиться з Криму, інші – з Кавказу, Карпат і півдня Росії.

Проліски – багаторічні трав'янисті рослини. Квітки одиночні, білі, близько 2 (до 3) см довжиною. Оцвітина вінцеподібна, має вигляд трьох білих пелюстків і трубки всередині квітки, представленої шістьома листочками, причому три листочки внутрішнього кола вдвічі коротше зовнішніх, мають серцеподібну виїмку й часто пляму. Проліски занесені до Червоної книги Росії й України, а також у Додаток 2 СІТЕС.

Відповідно до довідки otvet.mail.ru, проліски – рослини лікарські й отрутні.

Як повідомляла «Міська Варта», в 2007 році при перевірці філії Холодногірського ринку «Пташиний ринок» співробітники Державної екологічної інспекції в Харківській області й представники лісового господарства «Жовтневе» виявили факт реалізації пташеняти домового сича й пугача, занесених до Червоної книги. При цьому в продавця були відсутні документи на придбання, розведення й іншу діяльність, пов'язану з дикими тваринами.
 

comments powered by HyperComments