Забужко жартівливо оцінила стан харківських доріг

Маруся Нецурайчук  |  Четвер, 28 січня 2010, 01:41
У Харкові 27 січня о 19.30 у Мистецькому центрі «Є» пройшла презентація «Музею покинутих секретів» та автографсесія Оксани Забужко. Новий роман О. Забужко, над яким вона працювала сім років (з 2002 по 2009 рік), перші критики вже встигли назвати шедевром, а авторку порівняти з Достоєвським і Томасом Манном.
Новонароджений шедевр Забужко презентувала у Харкові

 

Відбулася презентація новонародженого шедевра Оксани Забужко «Музей покинутих секретів». Це сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. Це новий жанр: роман 21-го століття, де майстерно поєднуються історичний детектив, соціально-психологічне полотно й містичний трилер, сни і ява міняються місцями і українська історія за останні шістдесят років уперше постає живою і цілісною.

Авторка розпочала презентацію з вибачення за запізнення, жартівливо коментуючи це тим, що «дарогі у вас в Харьковє по-дєбільному расчіщєнни».

«Таке враження що мистецтво у Харкові хочуть виморозити»,-- так прокоментувала Забужко тепературний режим у кінотеатрі «БомерЪ», у якому попередьо пройшла конференція з письменницею.

 Необхідно було б одразу задуматися про обличчя міста, яке за півдоби оцінила гостя.

Йдучи за сюжетною лінією, Оксана Забужко підкреслювала і виділяла в першу чергу ті концпціїї, які були цікаві їй самій, і які вона хотіла б пояснити.

Авторка наголосила що «Музей…» необхідно читати одразу і без перерви. Надала так званні «інструкції» для прочитання. Кожен може орбрати стратегію прочитання роману сам: читати його як детектив, як психологогічний, історичний роман, чи просто як підбірка спогадів.

Харизматична, жива, сяюча письменниця О. Забужко зуміла розбурхати літературний «апетит» кожного присутнього, при цьому не зіпсувавши весь ефект презентації—всі залишилися зацікавленні, не ситі як поціновувачі літератури.

Видання роману здійснено за сприяння Катерини та Віктора Ющенко.

Відповівши на запитання присутніх, О. Забужко првела автографсесію.

Не дивлячись на масивність книжки (830 сторінок) та «масивність» ціни, бажаючих придбати «Музей…» було чимало.

З 27 січня роман у продажу в книгарні «Є». Всі хто не зміг придбати роман і отримати автограф від Забужко у день презентації, зможуть це зробити це і пізніше. Книга є у наявності, кількість сторінок і ціна не зменшиться. Хоча втрата відчутна є—ви не відчули енергетику, харизматичність і геніальність авторки—Оксани Забужко.
 
 
 
Довідка:
 
 Оксана Забужко закінчила філософський факультет (1982) та аспірантуру з естетики (1985) Київського університету імені Тараса Шевченка. Вона захистила кандидатську дисертацію на тему «Естетична природа лірики як роду мистецтва». Виключно літераторством трудовий досвід Забужко не обмежується. Довгий час вона працювала викладачем. Причому лекції кандидата філософських наук Забужко пощастило відвідати студентам не тільки Київської державної консерваторії ім. П. Чайковського, де Забужко читала естетику, а також студентам таких всесвітньо відомих університетів як Гарвардський, Єльський, Колумбійський. В 1992 Оксана Забужко викладала україністику в університеті Пенн-Стейт як запрошений письменник. В 1994 авторка отримала стипендію Фонду Фулбрайта і викладала в Гарвардському та Піттсбурзькому університетах. Починаючи з 1989 р. Забужко є старшим науковим співробітником Інституту філософії НАН України.


 

 

comments powered by HyperComments