У Харкові пили каву з молитвами та розмірковували, як рятувати школярів

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 12 лютого 2010, 16:31
Молитовна кава – так називався захід «Школяр у суспільстві», яка 11 лютого пройшла у ТЦ Сан-Сіті-2 у Харкові. Організував захід голова обласної громадської організації ХДС- Юрій Потикун.
збори

Під час проведення заходу виступили директор школи «Початок мудрості» Олександр Вялов. Він виступив за важливість введення предмету християнської етики в школі.

У своїх виступах його підтримали представники різних національних конфесій, директор дитячого будинку «Лучший дом» Юлія Хорольська, вчитель Катеринівської школи Велико-Бурлуцького району Володимир Бондар, а також народний депутат України Володимир Марущенко – голова громадської ради при Міністерстві освіти і науки та співпраці з церквами.

Нардеп зазначив: «Християнська етика зупинить духовне падіння нації, і предмет християнської етики необхідний для школярів. Але школа не є тим, що в першу чергу треба спасати, і не є тим, де зароджуються всі негаразди. Школа, як і Верховна Рада, як і наша влада, є підбиттям підсумків того що відбувається в суспільстві. Не говорячи про те що школа погана, було сказано, що вона не виховує ту людину, яку ми хочемо бачити і яка нам потрібна. Потрібні альтернативи».

Громадська рада працює трохи більше року. В грудні 2008р. провели перше установче засідання і запланували вводити в школи предмет «християнська етика». Для того щоб учителі не були просто ремісниками, які можуть лише щось відтворити, а творчими, з належною освітою, необхідно створити належні законодавчі умови. Сьогодні статус вищих духовних навчальних закладів не врегульовано. Приватний університет, державний університет, - це зрозуміло: диплом, викладачі мають статус викладача, їм іде педагогічна пенсія, наукова пенсія, - а ті не мають статуту викладача, пенсії, тобто не рівні умови. І диплом не визнається державою. Депутат наголосив на тому що студенти духовних закладів не мають пільгового проїзду, і по трудовому кодексу не мають права на оплачувану відпустку, чи взагалі не можуть бути відпущеними з роботи на сесію.

Для школярів підручники християнської етики в цьому році знов не будуть друкуватися за державні кошти. Спонсорами залишаться церкви, громадські організації і самі батьки які зацікавлені в правильному вихованні своїх дітей. Київський патріархат минулого року оплатив друк 50 тисяч які потім були направлені в обласні центри освіти для розділення між школами. Сьогодні в Україні опановують основи християнської етики 30 відсотками школярів. Тенденції ідуть до збільшення.

Громадська рада систематично звертається до Міністерства освіти і науки України з різними проектами що до введення різних програм із цього предмету для дошкільних та середніх навчальних закладів. Було запропоновано конкурс наукових робіт серед вищих духовних навчальних закладів. Народний депутат України Марущенко В. С. наполягає на християнському вихованні дітей і в цьому бачить вирішення багатьох соціальних проблем.

Доповідь представника центру допомоги вагітним Галини Галкіної була про роботу, проведену з підлітками інтернату «Зелений гай» . За її словами, там припинилися аборти. Вона дякувала Богу за те що він змінив свідомість дітей, які мали психічні розлади і соціальну не адаптованість.

Уся перша частина супроводжувалась молитвами і релігійними піснями.

Друга частина заходу проводилася у вигляді бесід з питань: адаптації молоді, гріховних спокус, правильного виховання. Учасники заходу для обговорення розійшлися по трьох столах, випили каву і після 45-ти хвилинного обговорення знов зібралися для підбиття підсумків. Закрила захід молитва до Господа Бога.

 

comments powered by HyperComments