ПСПУ і партія Київська Русь запропонували змінити державні символи України

Андрій Бондарев  |  Середа, 17 лютого 2010, 15:19
Прогресивна соціалістична партія і партія «Київська Русь» заявили, що виступають за зміну державних українських символів.
герб украіни

Зокрема, у їх повідомленні сказано, що "президія ЦК ПСПУ спільно з головною радою партії "Київська Русь" одноголосно прийняла заяву "Викинути на смітник історії бандерівську символіку - зняти прокляття, що тяжіє над Україною!".

Повідомляється, що при цьому вони виступають за те, щоб рішення про зміну держсимволіки приймалося на всеукраїнському референдумі.

Як зазначають у партії, державні символи України - прапор, герб і гімн - є помилковими. Вони вважають, що на землях, що входять до складу сучасної України домінував у символіці червоний (малиновий) колір з використанням білого і синього, а кольори нинішнього прапора були вперше використані козаками гетьмана Івана Мазепи за часів Полтавської битви, яких вони, у свою чергу, вважають зрадниками.

До того ж, тризуб ПСПУ і партія "Київська Русь" вважають бридким і огидним на підставі того, що він використовувався Українською повстанською армією, а з ХІІ до ХІХ століття нібито не використовувався на жодному гетьманському, військовому чи міському гербі. До всього іншого, гімн України партії вважають калькою з польського і ганьбою держави. На їх думку, державні символи України в нинішньому вигляді роз'єднують народ і руйнують психіку молоді.

Як відомо, Державний Прапор України - прапор із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Державний Гімн - національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплета і приспіву пісні Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна", де перша строфа звучить як "Ще не вмерла України і слава, і воля".

Тризуб як знак князівської держави Володимира Великого є малим Державним Гербом і головним елементом великого Герба.

Чи доцільно змінювати ці символи, чи підтримає громадськість таку ініціативу? На це питання немає однозначної відповіді. Запитаємо в експертів…

Голова ХОМГО «Надія Нації» О. Корнєв, історик, ст. викладач кафедри українознавства ХНУРЕ: «Я вважаю подібні заяви та пропозиції просто абсурдними. Синьо-жовті кольори були домінуючими в українській національній символіці з часів утворення Галицької держави. Ця кольорова гама переважає у більшості гербів українських козацьких полків. Українські державні утворення доби Української революції Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка під синьо-жовтими прапорами захищали нашу землю від червоних та польських окупантів. Натомість запропонована вітренківцями та «русічамі» червоно-біло-синя кольорова гама недвозначно вказує на їхній давній комплекс меншовартості перед «старшим братом». Критика тризубу як основного елементу гербу є ще більш абсурдною, бо цей символ є сакральним символом на території України з часів Трипільської культури. Міняти цей герб, який є чи не найдавнішим з-поміж гербів країн Європи, невідомо на що лише для того, щоб догодити купці проросійських українофобів з «5-ї колони»?.. Для чого? Щоб знову розколоти виснажену 5-річними міжусобними чварами країну? Не бачу сенсу. У Партії регіонів є достатньо розумних людей, які не дозволять здійснити цю антидержавну провокацію, як би вони самі не ставилися до теперішніх державних символів».

 

comments powered by HyperComments