Ось такі вони, люди з воску

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 22 березня 2010, 10:54
В харківському оперному театрі триває виставка воскових фігур. Починаючи від зображень єгипетської Нефертітті і до жахливих химер Фредді Крюгера, - все це можна побачити в приглушеному світлі в супроводі роз’яснення екскурсовода.
Ось такі вони, люди з воску

Фігури виготовлені з чистого воску, за необхідністю додавались барвники. Медичні штучні кришталики очей, які використовують у сучасній медицині при операціях, надають восковим фігурам щось схоже на живий погляд і людський вираз обличчя. Волосся в них лише справжнє, тобто людське.
 

Малі діти воскових фігур бояться (віком до 5 – 7 років), а старші, по кілька годин розглядають їх з великою цікавістю. Хоча й деякі дорослі відвідувачки відчувають страх у приміщенні виставки. Вони пов’язують свої почуття з впливом на їх психіку воску, бо саме на ньому чаклували наші пращури.

Якщо на це подивитися з іншого боку, то злий чаклун-майстер не зможе створити єгипетську царівну, яка вважається еталоном жіночої краси в Стародавньому світі. Така фігура потребує не лише праці митця, а й його позитивної енергетики. За законом збереження енергії, цей сплеск позитивних емоцій не може зникнути кудись безслідно. Саме тому, деякі фігури приваблюють до себе глядача, розділяючи з ним те, що було надано для них майстром.  

 



 

comments powered by HyperComments