Харків'яни продовжують захист Лісопарку

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 23 березня 2010, 15:28
Сьогодні, 23 березня о 12.00 в прес-центрі “Майдан свободи” відбулася прес-конференція “На захист Лісопарку”. Конфліктну ситуацію, яка спричинена проектом вирубки лісу і триває більше трьох тижнів пояснювали: голова громадської організації “Ми - харків’яни” Юрій Кальченко, правозахисник Євген Соловійов, мешканка П’ятихаток і активістка народного супротиву “анти гольф” Юлія Юдіна, доктор фізико-математичних наук, активіст народного супротиву Ігор Гаркуша.
Харків'яни продовжують захист Лісопарку

На конференції було зазначено, що готується до вирубки 27 гектарів нашого харківського лісопарку під розширення гольф-клубу, будівництво готелю і всіляких інших торгових об’єктів. Якщо рішення не буде відмінено, то 6 тис. дерев буде вирубано, верхній шар грунту знято до глибини 2 метрів, і відновити природу в цих місцях буде практично неможливо.

Харків’яни провели 5 мітингів, кількість активних людей перевищила цифру 500, зібрали понад 3000 підписів. Були розіслані листи з вимогою припинити проект вирубки лісу до Президента України, Прем’єр міністра, голови Верховної Ради, генеральну прокуратуру, національний олімпійський комітет України, міську раду тощо; звернення до громадських організацій за допомогою захищати Лісопарк та звернення до районних Дзержинського і Київського судів м. Харкова. Але на листи відповідей харків’яни не отримали, суди або переносяться, або ще, навіть, не починали розгляд справи.

Промовці звернули увагу на законодавчу сторону проблеми Лісопарку. За Європейською Орхуською конвенцією влада повинна інформувати населення про подібні проекти і залучати представників громадськості до обговорення. У Харкові людей інформували через газету “Прем’єр”, яку явно не читають масово, а офіційно на сайті міської ради інформація до сьогодні не розміщена повністю. Тому всі дії влади і людей, які реалізують даний проект є незаконними.

Харків’яни запропонували іншу ділянку під гольф клуб – смітник, що знаходиться за межами Харкова. Реалізація запропонованого проекту фінансово не перевищує того, що вже розпочато. То треба було б краще окультурити смітник, і мешканці підлеглих територій не мали б ніяких претензій.

Наприкінці голова організації “Ми - харків’яни” зазначив, що Орхуська конвенція дозволяє пряме звернення до суду громадян з країн, що підписали конвенцію, за фактами порушення цієї конвенції. Відповідно, жителі мають право звернутися в європейські суди. Уже підготовлені переклади відповідних звернень до світової спільноти на англійську, німецьку, французьку та чеську мови і будуть надіслані до:  
Комітету спостереження за виконанням Європейських конвенцій;
Парламентської асамблеї ради Європи (Франція);
Європарламенту ( Бельгія);
Міжнародної екологічної місії ООН (Нью Йорк, США);
МАГАТЕ (Відень, Австрія), оскільки в Лісопарку є провідний ядерний об’єкт України;
Міжнародного Олімпійського комітету (Швейцарія);
Міжнародної федерації гольфу(Нью Джерсі США);
Телеканалу “Євроньюс”, радіостанції “Свобода”, та “Німецька хвиля”.

То ж нехай європейська спільнота спостерігає, як Україна готується до “Євро-2012”. Саме таким є рішення харків’ян, і люди захищатимуть свої права в Європейських судах, доки проект вирубки лісу не буде зупинено. Громада вимагає переглянути рішення щодо місця будівництва гольф-клубу, оскільки він не є об’єктом першочергового значення і любителі лісу не повинні страждати через гольф, отже, від міської влади, вимагається розумне вирішення даного питання.

 

comments powered by HyperComments