“Уже недалечко Великоднє яєчко”

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 26 березня 2010, 16:08
Сьогодні, 26 березня у прес-центрі “Майдан Свободи” відбулося урочисте нагородження переможців конкурсу традиційного писанкарства. 18 дітей отримали солодкі подарунки від телеканалу “АТВК”, “Фора” та виробників птахо продукції.
“Уже недалечко Великоднє яєчко”

Діти вміло продемонстрували сам процес виготовлення писанок і крапанок. Крапанка вважається одним із найпростіших способів прикрашання яєць. Але це не так уже й легко, як може здатись на перший погляд. Спочатку яєчко фарбують, потім на нього капають воском, потім знову фарбують, але вже в інший колір, потім знову покривають краплями воску і так кілька разів.
 

Виготовлення писанки є дуже складним процесом і вимагає багато терпіння, бо така робота займе щонайменше дві години часу для одного яєчка. Якщо ж писанку готують до конкурсу, то її розмальовують більше двох днів, використовуючи писачок (така спеціальна паличка, яку тримають над запаленою свічкою, потім вмочають у фарби) і лише тоді починають повільно доторкуватись нею до яєчок.

Серед конкурсних робіт були присутні яєчка прикрашені бісером. Діти показали не лише свої природні здібності до малювання й мистецтва, а й свою працьовитість.


У конкурсі взяли участь діти Харкова та області, але велика їх частина була з школи-інтернату №13. Там навчаються і виховуються діти хворі на сколіоз. Радість життя і прагнення до праці вони отримують на гуртку “Диво-Світ”, який відвідує понад 60 вихованців.

Самими активними учасниками конкурсу стали Валерія Толошко, Ольга Бурлуцька і Вікторія Дармостук. Вони не лише майстерно виконали художній орнамент, а й пояснили значення кожної його лінії і виникнення самого писанкарства як мистецтва.
 


Радісні і щасливі діти продовжують удосконалювати свою майстерність більше 4 років. Вони пояснювали складні, вималювані на яєчках орнаменти. З їх слів стало зрозумілим, що чим більше ромбиків буде намальовано на яєчкові, тим більше бажань можна буде загадати, тримаючи його в руках, а ще краще з’ївши. Білі тонесенькі лінії, що відокремлюють частини візерунків відділяють добро від зла, тому кожна майстриня намагається зробити їх побільше.

 

comments powered by HyperComments