Харківські виробники починають активніше рекламувати яйця (Виправлено)

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 26 березня 2010, 18:18
Сьогодні, 26 березня у прес-центрі “Майдан Свободи” відбувся круглий стіл, на якому виробники продукції птахівництва обговорили проблеми галузі. Найбільша увага була звернена на ціноутворення в передсвяткові дні та на те, якими кормами вигодовують курей і наскільки поживними є яйця з птахофабрик.
Харківські виробники починають активніше рекламувати яйця (Виправлено)

Виробники яєць планують цикли промислового виробництва таким чином, щоб самий пік продуктивності курей-несучок припадав на Пасхальні і Новорічні свята. Звичайно, це не завжди вдається, але цього року харків’яни будуть забезпечені яйцями вдосталь. Оптова ціна закупки в самих виробників становить 7,9 грн. за один десяток. Перепелині яйця відпускаються по 6 грн. за упаковку, в якій міститься 20 яєць.

У своїй промові генеральний директор підприємства “Агротрон” Віктор Жук зазначив, що проблем зі збутом перепелиних яєць немає, навпаки цього товару часто не вистачає. Птахофабрика може допомогти придбати перепілок, клітки та корма для домашніх господарств. Підприємство зовсім не займається рекламою свого товару, а корма для перепілок майже такі, як і для курей. Єдиною проблемою є те, що торгові підприємства невчасно проводять платежі за надану їм продукцію.

Виробники курячих яєць скаржилися на високі ціни кормів, бо ці витрати складають 80% від усіх затрат виробництва. Директор охочанської птахофабрики Микола Яковчук наголосив на тому, що ціна яйця залежить також від ціни на пальне, електроенергію, курсу долара, кредитної і державної політики в аграрному секторі.

Директор ізюмського КХП Вісхан Ісламов розповів про те з чого виготовляється комбікорм. За його словами, до складу корму входить соєвий жмих, який у свою чергу є продуктом генної інженерії. 5-6% ГМО міститься в більш якісних кормах, а в дешевих, ця цифра зростає. Вісхан Ісламов намагався з усіх сил довести, що все це ніяким чином зовсім не впливає на курей і яйця з птахофабрик не містять ГМО і є цілком безпечними для споживання.

Директор підприємства “Ципа” Ігор Вансович так хвалив своє підприємство, що навіть поставив під сумнів якість домашніх яєць. За його словами, жовтки яєць не повинні бути яскравими, бо це ознака того, що в до їх складу входять хімічні барвники, якими вдома годують курей. Незважаючи на те, що штампові позначки фабричних яєць змивати практично неможливо, Ігор Вансович переконаний, що на ринку є лише яйця з птахофабрик, якими часто торгують реалі затори, видаючи їх за домашні.

На запитання журналістів “Чи містять яйця з птахофабрик у своїх жовтках амінокислоти групи омега, які синтезуються лише тоді, коли до кормів курей входить достатня кількість трави?” Ігор Вансович дав чітку відповідь, що ні. Це саме підтвердив і Вісхан Ісламович. За його словами, трав’яна мука вже давним-давно ніде не виробляється, бо це було б надзвичайно дорого, а про справжню траву взагалі не варто й говорити.

Під час обговорення, було зазначено, що за кількостю вироблених яєць Харківська область посідає 4 місце по Україні. Протягом 2009 року підприємствами області було вироблено 15 мільярдів яєць.

Після обговорення проблем і яскравої реклами своєї продукції представники вищевказаних підприємств пригостили журналістів курячими та перепелиними яйцями і маленькими пасочками. А гуртківці писанкового мистецтва "Диво-світ" подарували розфарбовані яєчка всім промовцям, які брали участь в обговоренні. 

 

comments powered by HyperComments