Харківський комітет захисту України: Вирубка зелених зон Харкова має затверджуватись через місцеві референдуми

П'ятниця, 21 травня 2010, 20:56
21 травня 2010 року відбулися збори Харківського обласного комітету захисту України, до якого зокрема входить Всеукраїнське об‘єднання «Свобода». Комітет засуджує екологічне свавілля, що чиниться в Центральному парку культури та відпочинку імені Горького під приводом будівництва транзитної дороги. Учасники комітету наполягають на обов‘язковості проведення міських референдумів з питань, що стосуються вирубки зелених насаджень та будівництва у їхній зоні.
Харківський комітет захисту України: Вирубка зелених зон Харкова має затверджуватись через місцеві референдуми

Нагадуємо, з 19 травня поточного року міська влада веде прокладення транзитної дороги від вулиці Новгородської до вулиці Сумської. Саме того дня виконком Харківської міської ради ухвалив відповідне рішення. 20 травня почалася активна вирубка дерев у північній частині Парку Горького. Протягом дня було зроблено просіку довжиною понад 500 м. Станом на 15.00 21 травня вирубка триває, при чому міліція затримала кількох харківців, що намагалися активно цьому протидіяти.

Харківський обласний комітет захисту України наголошує, що міська влада свідомо не виносила питання вирубки Парку Горького на широке громадське обговорення. Адже проекту наземної траси, що передбачає екологічне варварство, можна було би протиставити дорогу естакадного або підземного типів.

Натомість, виконком міськради протягом одного дня ухвалив «лісорубське» рішення і зайшовся втілювати його, аби не дати час на підготовку акцій прямого протесту.

Ми заявляємо, що регіонали свідомо будують діяльність інститутів центральної та місцевої влади за рейдерським принципом. Українці переконалися в цьому на прикладі «флотських» домовленостей, угод про «співпрацю» державних банків України та Росії, а також проекту «спільного» нафтогазового монстру, що фактично закріпить в Україні паливну окупацію. Сьогодні такі ж схеми вирішення непопулярних проблем запущено на рівні міста Харкова. Знаковим є те, що місцеві вибори де факто скасовані, що дозволяє чиновникам-регіоналам чинити політичний диктат над містом.

Єдиною альтернативою цьому може стати проведення місцевих референдумів у важливих господарчих питаннях. 21 травня Харківський обласний комітет захисту України ухвалив рішення ініціювати референдум щодо дозволу на вирубку та забудову головних зелених зон Харкова – Саду Шевченка, Парку Горького, Парку Артема, Лісопарку тощо. На нашу думку, пряме волевиявлення міської громади є єдиним законним способом зупинити свавілля горе-господарників з міськради та має стати регулярним систематичним явищем.

Про перебіг громадської кампанії з ініціювання «зеленого» референдуму в Харкові буде вчасно повідомлено.




 

comments powered by HyperComments