У Парку Горького знайдено людські кістки, але роботи з будівництва дороги не припиняються

Жанна Титаренко  |  Субота, 3 липня 2010, 15:24
2 липня під час проведення земельних робіт з будівництва дороги у Парку Горького було знайдено велику кількість людських кісток. Мешканці Харкова намагалися зупинити роботи техніки доки не буде проведена експертиза людських останків, але міліція змусила припинити протест і залишити територію так званого будівельного майданчика. Але все ж таки люди час від часу призупиняють роботу техніки та вимагають від міліції повного дотримання законодавства при виконанні службових обов’язків.
У Парку Горького знайдено людські кістки, але роботи з будівництва дороги не припиняються

Спочатку була знайдена людська щелепа, а потім десятки інших кісток. Розповіді старожилів про те, що дорога будується через кілька німецьких кладовищ часів Другої Світової війни, виявилися правдивими. Тож, місцеві мешканці вирішили захищати ці історичні цінності, оскільки, на їх думку, будувати дорогу на людських кістках недоречно і неприйнятно. На місце подій також було викликано працівників міліції.

Харківські правозахисники мають ксерокопію рішення Комітету Верховної Ради України з екологічної політики від 30 червня, в якому зазначено, що Харківській міській владі не дано дозволу проводити роботи в Парку Горького і вимагається зупинити їх на той проміжок часу, доки не буде проведено державної екологічної експертизи та комплексної експертизи всього робочого проекту будівництва та не надано цими установами позитивного рішення. Копія такого документу знаходиться тут

Міліція стверджувала, що жодних порушень законодавства немає, оскільки ведуться не будівельні роботи, а лише підготовка грунту до будівництва. На думку “правоохоронних” органів за умов відсутності заборони на проведення підготовчих робіт, дії будівельної компанії є законними. Міліція зупинила громадський протест, зібрала частину людських кісток і доправила їх на дослідження фахівцям криміналістики. За словами правоохоронців, результати експертизи мають бути не раніше, ніж через місяць.  

Цілий день тривало протистояння між мешканцями міста та міліцією. Неодноразово техніка натрапляла на нові місця старого німецького кладовища та величезну кількість кісток. Представники “Зеленого фронту” з інформацією про такі факти звернулися до прокуратури, міліції, української комісії пам’яті жертв Другої Світової війни та німецького посольства.

Свій коментар стосовно захоронень у Парку Горького для “Справжньої варти” дала фаховий історик, Ніна Лапчинська. За її словами, частина Парку Горького в якій ведуться будівельні роботи є дійсно територією німецького кладовища часів 1941 – 1942 року. Цей факт було підтверджено і доведено у 1994 – 1995 роках під час проведення археологічних розкопок та ексгумації. Але історики не змогли зібрати усі останки людських скелетів через те, що частина з них потрапила далеко під коріння дерев. Крім того, археологам наказали не вести розкопки на деяких територіях через те, що там пролягали якісь дуже значущі дроти, які використовувалися самим урядом. Саме з цих причин ексгумацію було проведено неповністю.

Крім того, Ніна Лапчинська звернула увагу на те, що міліція мала повне право зупинити проведення земельних робіт у Парку Горького на основі закону про охорону культурної спадщини.  

 

comments powered by HyperComments