У літній період Парк Горького стає центром мистецтва, культури та осередком боротьби за елементарні права людини

Жанна Титаренко  |  Неділя, 18 липня 2010, 22:19
Сьогодні, 18 липня відбувся концерт в якому взяли участь аматори та професійні виконавці джазу і естрадної пісні. Водночас, захисники дерев організували фестиваль художньої майстерності, в якому взяло участь 27 майстрів, які прикрасили Парк Горького екзотичними творами мистецтва, виготовленими з підручних природних матеріалів, які було знайдено на місці вирубки дерев.
У літній період Парк Горького стає центром мистецтва, культури та осередком боротьби за елементарні права людини

Особливо вражаючими є роботи Гамлета Зіньковського. Професійний майстер на зрізах дерев зобразив різні людські обличчя. Ідея такої роботи полягає в тому, що кожна людина, як і будь-яке дерево, є особливою і неповторною. Автор зображень не підтримує ідей зрубувати дерева в одному місці та садити їх в іншому. Гамлет Зіньковський закликає берегти дерева в тих зонах, де вони ростуть, порівнює їх з людьми і доводить їх унікальність.

Костянтин Зорькін виготовив велику кількість макетів різних риб. На запитання “Справжньої варти” про те, чому майстер вирішив виготовляти саме риби, пан Костянтин відповів так: “Людині ліс потрібен так, як рибі вода, тому його треба берегти і використовувати як місце для відпочинку і оздоровлення.” От майстер і повішав на деревах у хаотичному порядку різні макети риб.

Вікторія Телитьєн зуміла довести те, що кружало зрубаного дерева дуже схоже на перерізи всіх людських внутрішніх органів. Пані Вікторія зобразила переріз серця, нирки, судин тощо. Все це виглядає досить вдало і переконливо.

Представники Національного Природоохоронного Парку Гомельчанські ліси з тоненьких гілок зробили Богиню Ладу. В середині такої поважної гості майже добу горіли свічки, які прикрашали її внутрішнім сяйвом і створювали екзотичний образ захисниці лісу.

Крім цього, художники і аматори постромляли в землю багато гілок, які вдало нагадують дерева, що постраждали від діяльності людини. Такі гілочки пофарбовані в різні кольори і прикрашені всілякими блискучими кульками. Та все ж натуральні живі дерева є набагато кращими. Молоді аматори зробили величезне гніздечко і поставляли туди мішечки з живими саджанцями. Але вже неподалік цього стоїть сумна могила, у якій лежать пофарбовані у білий колір тонесенькі гілочки дерев, які досить вдало чимось нагадують людські кістки і навіюють сум.

Живопис на фестивалі представлена плакатами із зображеннями наляканих людей і різними абстракціями, що передають переживання і жах. Автори таких картин говорять, що чогось іншого в ті миті, коли перед їх очима падали столітні сосни та інші дерева, вони відчувати не могли.

Хронологія вирубки дерев у Парку Горького подана у вигляді світлин, які зробили кореспонденти газети “Главное”. Інна Петренко та Юлія Герасименко неодноразово ночували в Парку Горького, а писати матеріали і робити світлини приходили на місце подій майже щодня.

Саме в такій атмосфері молоді виконавці провели концерт естрадної пісні. Слухачам дуже сподобався Сергій Івушкін із групи “Yellow Dogs”. Підтримати захисників дерев також приїхав гурт “Діти капітана Гранта” та “Benderas-Ben”.

Вірші поєднані з музикою читав і співав харківський поет Олексій Воронько. Його артистичний голос передав усі переживання природи, а зокрема, лісу, і всього живого, що оточує людину.

Захисники дерев продовжують цілодобово чергувати в наметах і заявляють, що будуть боротися за Парк Горького і в силу своїх можливостей перешкоджатимуть вирубці. Представники екологічної групи “Печеніги” добре інформують захисників дерев про те, як на ці події реагує влада. Сергій Шапаренко розповів про Парк Горького і “Справжній варті”. За його словами, зрубані дерева представники харківської міської влади оцінили у 38 гривень, коли насправді, столітні сосни і дуби коштують по кілька тисяч. Звісно, що в Парку Горького були і менш цінні породи дерев, але оцінювати їх у 38 гривень є відвертим нахабством. Пан Сергій під час пояснення формул, за якими обраховують справжню вартість дерева, діаметр якого більше 7 сантиметрів, зазначив, що до суми входить не лише ціна саджанця, догляд, порода, вік, товщина, наявність або відсутність хвороб, а й відстань від стовбуру до центра міста.

Крім того, Сергій Шапаренко зазначив те, що Кабінет Міністрів України не підтримує вирубку дерев у Парку Горького і наклав мораторій до того часу, доки не буде проведена експертна оцінка кожного дерева і повна перевірка всіх документів. За словами пана Сергія, суд відмовив у такому терміновому винесенню вироку і відправив матеріали справи на детальне вивчення до прокуратури.

Харків’яни продовжують писати листи як до чинної в Україні влади, так і в міжнародні організації, тому в Парку Горького постійно проводиться збір підписів на захист зелених зон міста. Мистецькі вироби з дерева і всі зображення, які прикрашають парк продовжують експонуватися неподалік просіки, де повним ходом продовжуються будівельні роботи. Охочі можуть долучитися до фестивалю і продовжити його своєю працею і майстерністю.   

comments powered by HyperComments