Чому фільм “Тіні забутих предків” залишається актуальним й по сьогодні?..

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 20 липня 2010, 21:12
У книгарні “Є” члени культурно-мовного клубу “Апостроф” організували перегляд фільму “Тіні забутих предків”, а потім з’ясовували його актуальність у наш час.
Чому фільм “Тіні забутих предків” залишається актуальним й по сьогодні?..

Після перегляду, під час обговорення, було зазначено, що українці добре вміють проклинати одне одного і добре відспівувати у церкві. Саме цими подіями і був насичений сюжет фільму.

Дуже вразив глядачів епізод, коли голоси сторонніх людей говорили про те, що головному героєві Івану потрібна допомога, але надаватимуть її лише тоді, коли він прийде до них і попросить її. Так же і в українців. Коли люди бачать, що комусь погано, то в такому випадку мало хто поспішає на допомогу.

Крім соціально-побутових явищ у фільмі зображено багато язичницьких обрядів частково переплетених із християнством. Члени культурно-мовного клубу “Апостроф” під час обговорення шукали спільні риси язичницьких культур, які притаманні різним народам.

Наприкінці, глядачі фільму повели мову про Українську державність, менталітет та історію. Було зазначено, що українська культура є однією з найдревніших в усьому світі, через те, що коли наступали льодовики, то багато цивілізацій сходилося на її землі, бо поряд не було придатних для існування вільних земель. Такі висновки дійсно вже зроблені багатьма сучасними істориками, оскільки було б важко погодитися з думкою про те, що народи Індії просто так ходили із далеких азійських територій на Україну, а потім назад.

 

comments powered by HyperComments