Харків’яни намагалися не випустити курсантів місцевої Академії внутрішніх військ до Києва

Юлія Гуш  |  Четвер, 20 лютого 2014, 01:46
Після полудня по соціальним мережам почав поширюватися заклик блокувати виїзд курсантів Академії внутрішніх військ, розташованої неподалік центру міста, на площі Повстання.
Харків’яни намагалися не випустити курсантів місцевої  Академії  внутрішніх військ  до Києва

Так молоді "екстремісти" починали свій мирний протест

Біля другої години дня там зібралося більше ста людей (згодом їх число постійно зростало, під вечір активістів було вже кілька сотень, переважно молодих).

Харківські майданівці намагалися зупинити можливий виїзд харківських курсантів до Києва. Чимало активістів вишукувалось біля паркану, за яким, за словами очевидців, перебували курсанти в повній амуніції зі щитами та в шоломах. Майданівці зробили спробу вмовити молодиків не виконувати накази, наголошуючи на тому, що ті можуть від них відмовитися.

Від присутніх почали вимагати піти «по-хорошому». До них звернувся перший заступник ректора  Академії внутрішніх військ МВС  України генерал-майор Володимир Пеньков. Він вимагав звільнити прохід для того, щоб їх власні автівки змогли заїхати на територію Академії.

«Ми нікого не збираємося відправляти, – заявив він, –я кщо поступить наказ – от тоді будемо вирішувати. Курсанти вишукувались зі щитами тому, що ви заважаєте проїзду нашого службового транспорту. Ми просто зараз зробимо коридор, по якому машини  заїдуть на територію академії».

До протестувальників звернувся і голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров

Він сказав: «Я щойно був в генерал-лейтенанта, який керує цим закладом. Курсантів з навчальних закладів МВС везуть на Майдан тільки звідси і тільки старшокурсників. Молодших туди не повезуть – вони не підготовлені. При мені генералу-лейтенанту Степану Полтораку дзвонило кілька його керівників і він їм відповідав те саме, що й мені. Поки наказу на виїзд ще немає. Коли буде – невідомо. Та чи й буде він взагалі… Якщо такий наказ буде, то виїдуть студенти 4-5 курсів. Він сказав, що вони поїдуть не на Майдан, а охоронятимуть якісь об'єкти МВС в іншому місці.

Протестувальники цим заявам не повірили і розходитися категорично відмовились. Згодом ворота відчинилися і курсанти зі щитами почали тіснити майданівців. В хід пішли кийки та газові балончики. Але попри власну підготовку та оснащення, курсанти були витіснені за ворота. Їх почали поспішно барикадувати. Кілька активістів навіть притягли пару пустих сміттєвих контейнерів.

Цим хлопцям вже зрозуміло, що "тітушка" - друг і помічник

Близько 17.00 майданівці були атаковані бійцями «Беркуту». Вони, не гребуючи грубою силою, розігнали мітингувальників. Тих, хто не встиг втекти, валили на землю і били кийками. Після чого до приміщення Академії рушили люди в чорних масках та салатових жилетах. «Тітушки» почали розбирати барикади та ламати камери журналістам. Жбурляли в майданівців палицями. Правоохоронці на це ніяк не реагували. Потім міліція розступилася і на мітингувальників рушив натовп «тітушок». Вони тут же почали бити людей. Частина з них погнала активістів аж до універмагу «Харків» - це кілька сотень метрів від Академії. А тим часом близько десятка (дехто з журналістів стверджує, до 15)  великогабаритних пасажирських автобусів заїхало на територію Академії.

"Порядок" відновлено?  Екстреміст знешкоджений? 

Пікет не обійшовся так просто. Є постраждалі. Серед них зокрема, оператор каналу СТБ Олександр Бринза, якого було доправлено до лікарні. Журналісти та їх техніка були очевидно важливою мішенню для нападників, бо голови, камери і фотоапарати журналістів були биті  неодноразово. Семеро людей затримали. А «тітушки», не зазнавши ніякого опору з боку правоохоронних органів, просто розійшлись. Автобуси, які заїхали на територію Академії, за наявною поки інформацією, більше не виїжджали.

comments powered by HyperComments