Харківська влада утримує сьогодні близько десятка заручників - це засуджені за події на площі Повстання

Станіслав Аланін  |  П'ятниця, 21 лютого 2014, 21:24
Сьогодні ввечері Верховна Рада схвалила закон про недопущення переслідувань затриманих учасників масових акцій протесту. Він радикально змінює правовий статус всіх людей, які зараз затримані або засуджені за участь у масових протестах за останні 3 місяці.
Харківська влада утримує  сьогодні близько десятка  заручників - це  засуджені за події на площі Повстання

Харків, площа Повстання, 19 лютого

Згідно із цим законом, від відповідальності звільняються не лише вже затримані люди, але й навіть ті, проти кого такі справи можуть бути відкриті.

Закон також звільняє від адміністративної відповідальності усіх осіб, яким виписані штрафи та забрані права, у тому числі, автомайданівців.

За цей закон  проголосувало 372  депутати [- він голосувався без обговорення, тому має в цілому відповідати  Проекту Закону (доопрацьований)  від  21.02.2014 року].

Новий закон є власне невеликим документом і містить наступну норму: "Органам влади та їх посадовим (службовим) особам, підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності забороняється дискримінація, переслідування та притягнення до відповідальності осіб за їх участь у масових акціях протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 року і тривали до дня набрання чинності цим Законом".

І хоча закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, а за кілька годин після голосування очевидно цього ще не сталося, з вищенаведеної норми однозначно випливає, що засуджені за  події на харківській  площі Повстання  мають бути звільнені від відповідальності [-  адже розгін протесту відбувся в період, визначений законом].

На всякий Ку-клукс-клан знайдеться свій полковник Лінч?

З правової точки зору навіть без схваленого сьогодні ввечері закону, мирні харківські євромайданівці зазнали в ніч на 20 лютого всю ницість нашого кривосуддя. Жодного розслідування реальних фактів слідчі органи не виконали, затриманим не надали правову допомогу, Червонозаводський районний суд виносив вироки вночі (!), наче Ку-клукс-клан у штат Теннесі.

11 харків'ян були засуджені на 15 діб за "масове порушеня громадського порядку" або "опір працівникам міліції". Ще один затриманий внаслідок "затримання" бандюками і "беркутівцями" ще не засуджений, лише тому, що перебуває в лікарні з важкими ушкодженнями.

Від сьогодні всі ці люди фактично є заручниками влади, яка невідомо для чого їх утримує в ізоляторі. Зрозуміло, що десятки "помічників" карателів, які ввечері 19 лютого били в Харкові людей, трощили техніку (і голови)  журналістам, ані міліцію, ані прокуратуру не зацікавили. Напади на беззбройних людей не вважаються "порушеннями місцевих порядків" Добкіна і Кернеса.

Між тим, відверте нехтування правами громадян мотивує протестувальників на радикальну протидію. Відомий бойовитістю  "Правий сектор" вже всерйоз зацікавився надмірною активністю пана Добкіна.

Фото: Mediaport

comments powered by HyperComments