«Київські бомби» в харківській книгарні «Є»

Арсеній Троян  |  П'ятниця, 7 березня 2014, 08:54
6 березня в харківській книгарні «Є» відбулась презентація нової книги одного з найпопулярніших белетристів сучасної української літератури Андрія Кокотюхи.
«Київські бомби» в харківській книгарні «Є»

Андрій Кокотюха і Ростислав Мельників

«Київські бомби» — саме таку назву має «свіже» творіння пана Андрія. Починаючи розповідати про книгу, письменник зразу ж відзначив актуальність назви у зв'язку з останніми революційними подіями. Твір задумувався давно, але його здали у виробництво саме тоді, коли на київському Майдані почали вибухати перші бомби, — зазначив Кокотюха.

Більшу частину презентації автор та модератор зустрічі  говорили про історичний контекст книги. На думку пана Андрія, він звернувся до не лише актуальної, але й недослідженої теми, а саме стану Російської імперії в 1907-1909 рр., зокрема Київської та Харківської губерній. Ключовим у книзі стало зображення терористичного руху, дані про який письменник взяв із документальних джерел — тогочасних газет, он-лайн ресурсів (переважно російських).

Основною проблемою було, як сказав сам Кокотюха, обмеженість або відсутність документальних джерел, на яких можна б було основуватись під час написання історичного роману. Пан Андрій відзначив, що деякі документальні ресурси мають обмежений доступ, наприклад, газети до 1940-х рр., і щоб ознайомитись з потрібними публікаціями в бібліотеці письменнику довелось «влаштувати сварку».

Цей роман має деякі нові елементи. Це передусім відхід від традиційного для Кокотюхи детективного жанру та поява, як сказав пан Ростислав, «намацювальних» («живих», нешаблонних) жіночих персонажів. Останньому суттєво посприяло знайомство пана Андрія із феміністкою із Бердянська, доктором наук Софією Філоненко, яка вивчає творчість Кокотюхи.

Хоча в романі дія відбувається на території українських губерній, проте місце українців та їхнє ставлення  до революції так і  не визначені. Сам автор зазначив, що це «перша спроба» поставити це питання, але «чіткої відповіді немає». Проте, протягом зустрічі Кокотюха кілька разів висловив думку, що українці все ж схильні до активних дій.

Насамкінець пан Андрій запропонував поспілкуватись із публікою, проте та не виявила особливої активності. Серед запитань, які все-таки прозвучали, слід відзначити те, що стосувалось недостовірності, котра має місце у творах Кокотюхи. Автор відказав коротко: «я навмисне це роблю, бо не хочу перевантажувати читача історичними деталями».
«Київські бомби» — сорок п’ята книга в доробку письменника. Як сказав сам автор, вона розповідає про «любов, терор, алюзії на наше сьогодні».

comments powered by HyperComments