В харківській книгарні «Є» презентували унікальне видання «Кобзаря»

Юлія Гуш  |  Четвер, 27 березня 2014, 23:32
27 березня в книгарні «Є» (Харків, вул. Сумська, 3) презентували «Кобзарь» Т.Шевченка, впорядкований науковцем ХНУ ім. В.Н.Каразіна Миколою Зубковим.
В харківській книгарні «Є» презентували унікальне  видання «Кобзаря»

Видання присвячене 200-річному ювілею Тараса Шевченка. На відміну від попередніх збірок, це видання є максимально повним зібранням поетичної творчості Шевченка, до якого ввійшли поезії, які підлягали цензурі як за часів царату, так і за радянського режиму. Подані також авторські варіанти окремих віршів, які дотепер не були відомими широкому загалу.

«200 років як Господь послав нам людину, яка стала по суті символом нашої держави, – розповів Микола Зубков, –  не політик, не військовий, не якийсь там президент ефемерний. А саме поет. Це для цивілізованих країн нормальне явище, бо в багатьох державах духовними провідниками є люди, які не через військові справи, а через слово, через відчуття причетності до цієї країни стали тими символами, які об’єднували. У кожної нації вони свої. У нас таким є Шевченко».

Микола Зубков, доцент Харківського національного університету

В збірці, окрім власне поезій,  розміщено чимало унікальних прижиттєвих документів, автографів віршів, листів, світлин та автопортретів Шевченка. Саме видання унормовано згідно з правилами українського правопису 1928 року. Все це дозволяє читачу якнайглибше зануритись в ту добу, в якій жив та працював Шевченко.

«Увіковічування пам'яті Шевченка – це його твори. Саме тут він – широкий і для широкого загалу зрозумілий. Можливо, і для тих, хто бажає зануритися не тільки в його поезію, а й в історію, і в слово Боже. Адже знаючи ці визначні складники його творчості, можна в повній мірі зрозуміти ті чи інші фрагменти його творів».
 

comments powered by HyperComments