Чугуївський район Харківщини, правова допомога сільським жителям

Середа, 28 листопада 2012, 19:53
Щирі й доброзичливі жителі села Велика Бабка вірять у те, що власними силами можна всього домогтися. «Тільки правових знань не вистачає», – бідкаються вони. 16 листопада 2012 р. у селі відбувся виїзний прийом «Центру правової підтримки та інформації» Чугуївської правозахисної групи.
Чугуївський район Харківщини, правова допомога сільським жителям

У селі, де живуть близько 700 чоловік, окрім сільради, агрофірми, фельдшерсько-акушерського пункту, місцевого клубу, школи, кількох магазинчиків і «гірських» краєвидів навколо, іншої інфраструктури немає, піти особливо нікуди, та й знайти роботу проблематично.

Але місцеві мешканці – не з тих, хто звикли жалітися на життя. Вони працюють, вирощують худобу та сільськогосподарські культури, створюють сім’ї, навчають дітей.

Вирішення багатьох питань сьогодення дійсно пов’язане з необхідністю отримати фахову правову консультацію. До районного центру Чугуєва, що розташований від села у 20 кілометрах, кожного разу не наїздишся, та й не всі жителі, серед яких чимало пенсіонерів, мають кошти задля звернення до адвокатів.

Але нещодавно селом пронеслася чутка – безкоштовні юристи приїдуть і прийматимуть у сільраді. І дійсно: на дошках оголошень та у магазинах працівниками органу місцевого самоврядування були розміщені відповідні повідомлення, із запрошенням на безоплатну правову консультацію, організовану «Центром правової підтримки та інформації» Чугуївської правозахисної групи.

16 листопада 2012 р. відбувся виїзний прийом, який проходив у будівлі сільської ради, за організаційного сприяння секретаря сільради Ольги Сорокіної. З відвідувачами спілкувалися керівник громадської приймальні Центру Юрій Чумак та юрист Чугуївської правозахисної групи Дар’я Янущик.

Цікаво, але чомусь так сталося, що у Великій Бабці на прийом прийшли переважно саме жіночки похилого віку. Ймовірно, тому, що в них є більше вільного часу, а, можливо, й через те, що жінки зараз нерідко виявляють більшої активності, ніж представники «сильної статі».

Проблеми, що турбували їх, стосувалися переважно юридичного урегулювання питань права власності: оформлення документів на будинок, спадщини на земельну ділянку тощо. Характерно, що консультацію отримала й працівниця сільської ради, яка звернулася за консультацією щодо педагогічної роботи за сумісництвом.

За всіма питаннями, які інтересували громадян, що звернулися на прийом, були надані правові поради та відповідні рекомендації, а також вручені інформаційні буклети та пам’ятки, підготовлені Міжнародним фондом «Відродження» за програмою «Верховенство права».

Того ж дня, на запрошення батьківського комітету, представники Центру відвідали Великобабчанський навчально-виховний комплекс та ознайомилися з його роботою. НВК, хоч і розташований у невеликому селі, має дошкільну групу, сучасний спортзал, краєзнавчий музей. При школі працюють 5 гуртків: історико-краєзнавчий, художньої обробки дерева, туристичний, фізкультурно-оздоровчий, фізіології рослин, а також секція дитячо-юнацької спортивної школи з легкої атлетики.

Захоплені справою, закохані у свою працю вчителі зазначили, що у закладі є навіть комп’ютерний клас, який, щоправда, не оздоблений Інтернетом. А в ХХІ столітті – віку інформації та новітніх технологій – засвоїти якісні знання без Інтернету напрочуд складно. Отже, представники ЧПГ пообіцяли посприяти й у вирішенні цього питання.

Нагадаємо, що «Центр правової підтримки та інформації» Чугуївської правозахисної групи діє в рамках ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення», за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду Відродження.

comments powered by HyperComments