Петро Сагайдачний переселився до Харкова

Ніна Жаровська  |  Середа, 21 травня 2014, 21:02
Пам'ятник славнозвісному гетьманові зараз зберігається на подвір'ї одного з комунальних підприємств Харкова. "Змінити прописку" бронзовий гетьман був вимушений через окупацію в Криму.
Петро Сагайдачний переселився до Харкова

Нещодавно із Севастополя до Харкова привезли скульптуру гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Справа в тому, що у квітня постамент демонтували представники самопроголошеної кримської влади.

"Не відповідає духу історії", - заявили тоді окупанти.  

Тоді мер Харкова Геннадій Кернес написав листа до Сергія Міняйла – він назначений самопроголошеною владою Криму "виконувачем обов’язків мера", - з проханням передати скульптуру до Харкова. Но що Міняйло дав згоду.

Зараз декілька метрова фігура Сагайдачного знаходиться на ділянці механізації комунального спеціалізованого підприємства «Харківзеленбуд». Бронзову скульптуру встановлять у Харкові, проте де і коли – чиновники ще не вирішили.

Сам Сагайдачний для виходу на публіку готовий – ані під час демонтажу, ані при транспортуванні він не зазнав жодних "травм".

Сергій Чечельницький, головний архітектор Харкова: "У стані він відмінному, дуже добрий. Ну звичайно, ж перед тим, як поставити, потрыбно трохи почистити, але боронь боже, як деякі пропонують, його повністю почистити. Це бронза, вона має патину. Якщо ви звернули увагу, до неї не потрібно торкатися і не можна нічого змивати, як у нас інколи роблять".

Пам'ятник українському гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному у Севастополі встановили на честь 225-річчя з дня заснування міста. Відкрили його у 2008 році. Тоді  у церемонії брали участь голова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Куніцин і командувач Військово-Морських Сил України Ігор Тенюх. Бронзовий Сагайдачний, або «танцюючим гетьман», як називали його севастопольці, знаходився поблизу бухти «Омега».

comments powered by HyperComments