В книгарні «Є» презентували проект екологічних таборів «Бергвальд»

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 4 липня 2014, 22:51
3 липня в харківській книгарні «Є» пройшла презентація проекту екологічних таборів «Бергвальд», основна ідея якого – мінімізація шкідливого впливу людини на природу.
В книгарні «Є» презентували проект екологічних таборів «Бергвальд»

Цей проект зародився в Швейцарії завдяки зусиллям активістів таких відомих екологічних організацій, як WWF та Greenpeace. Йому вже біля 29 років. На даний момент це цілком автономний проект, добре відомий на своїй батьківщині –  Швейцарії. Там замість служби в армії людина може кілька років працювати в цих таборах, виконуючи ту чи іншу роботу в лісі. Адже в Швейцарії досить гостро стоїть проблема сходження лавин в горах. Перші учасники проекту почали збирати навколо себе однодумців та засаджувати оголені ділянки гір деревами, будувати огорожі від лавин тощо.

І коли учасники проекту «Бергвальд» працювали з місцевими проблемами, в них виникла ідея почати експортувати цю практику в інші країни. Спочатку до проекту долучилися суміжні країни – Австрія та Німеччина. Згодом до них приєдналися Каталонія, Ліхтенштейн та Україна (табір побудований на Закарпатті).

В Україну проект прийшов в 2005 році, – розповів Антон Шигімага, – це сталося після того, як в нас пройшли дуже сильні повені, зокрема на Закарпатті. Після цього швейцарці побачили які проблеми існують в Україні. Згодом вони сюди приїхали, просканували ситуацію та почали будувати ці табори і в нас.

За словами Шигімаги, за своєю суттю ці табори є доволі «плюралістичними». Вони приносять користь як і для природи, так і для людини, захищаючи поселення від таких природних лих як, наприклад, сходження лавин чи селів. 

comments powered by HyperComments