У Харкові відкрили виставку, присвячену жертвам нацизму

Аріадна Скела  |  Середа, 27 серпня 2014, 12:07
Вони постраждали, але залишилися живими завдяки тому, що в кожного з них був свій рецепт боротьби із труднощами долі. Все це про людей, які стали жертвами нацизму в часи Другої Світової війни. Тепер їм - як героям - присвячують цілі виставки. Одна з таких відбулася нещодавно в бібліотеці Харківського національного університету ім. Каразіна.
У Харкові відкрили виставку, присвячену жертвам нацизму

Портрети та історії-спогади жертв нацизму з Білорусі, Росії та України. Виставка під назвою "Немов ковток свіжого повітря" проходить у Харкові вперше. Її мета, кажуть організатори, полягає в тому, щоб розповісти нащадкам про те, завдяки чому людям, які постраждали від нацистів у часи Другої Світової війни, вдалося вижити.

«Переважно ми акцентували на тому, як люди могли пережити складні історичні обставини, - каже Леся Харченко, піар-координатор програми німецького фонду "Пам'ять, відповідальність і майбутнє". - Ось, наприклад, цікавою є доля жінки з Санкт-Петербургу. Наталя Вєтошнікова, яка пережила блокаду Ленінграда, пережила, власне, через те, що захоплювалася тенісом. Їй допоміг спорт. Вона все життя мріяла бути чемпіоном світу з тенісу, і, власне, ця мрія допомогла їй вижити».

Виставка, присвячена жертвам нацизму, зібрала чимало відвідувачів. Особливо вона зацікавила тих, хто щодня безпосередньо працює із людьми похилого віку.

Раїса Лапіна, представник Територіального центру Жовтневого району, додає: «Специфіка нашої служби полягає в тому, що ми займаємося людьми похилого віку, ми знаємо долі багатьох людей, які пройшли крізь війну, нацизм, фашизм. Щодня безпосередньо ми працюємо із ними, тож я не могла залишитися байдужою до цієї експозиції. Кожна світлина зворушлива, і я, переглянувши всі портрети, не можу навіть відзначити найцікавішу людину, найцікавішу долю, оскільки кожна доля, представлена на виставці, унікальна».

 Виставка працює в рамках проекту «Зміцнення соціальних зв'язків для людей, постраждалих від нацизму, шляхом проведення зустрічей з молоддю». Проект реалізується Харківським обласним благодійним фондом «Соціальна служба допомоги» за підтримки німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» та Всеукраїнської благодійної недержавної організації «Турбота про літніх в Україні».

Експозиція "Немов ковток свіжого повітря" працюватиме протягом місяця в бібліотеці національного університету імені Каразіна. Після Харкова світлини, присвячені жертвам нацизму, побачать ще понад тридцять українських міст.

comments powered by HyperComments