Харківському крайовому осередку Народного руху — 25!

Арсеній Троян  |  Вівторок, 9 вересня 2014, 23:53
09 вересня 2014 року в малому залі ХНАТОБа відбулось урочисте вшанування Харківської крайової організації Народного руху України. Членів осередку вітали політики, громадські діячі, колеги та різноманітні харківські митці.
Харківському крайовому осередку Народного руху — 25!
Охочих подивитись концерт та послухати історію створення руху зібрався повен зал. Захід розпочався із вітальної пісні театру народної пісні «Обереги» під керівництвом Ю. Алжнєва. Після вступного слова ведучого до мікрофона вийшов владика Ігор (архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор Ісіченко). Він відзначив, що Народний рух завжди ніс надію на краще і саме з ним «приходили жовто-блакитні кольори». Священик пов’язав діяльність цієї організації з християнськими «вірою, надією і любов’ю, де віра — найстарша».
 
Далі відбулось ушанування загиблих на Майдані і в зоні АТО харківців та учасників руху хвилиною мовчання, після чого на сцену вийшов Віктор Бойко, котрий був співголовою означеної організації. Пан Віктор згадав про тяглість боротьби України за незалежність і відзначив, що вона розпочалась не зі створення Народного руху, а набагато раніше — 1654-го, коли не всі представники української еліти підписали ганебні Московські статті. Далі ця боротьба лише тривала, що є лише підтвердженням необхідності руху, «він має продовжуватись, тоді ніякий окупант не страшний».
 
Зірвавши бурхливі овації, пан Віктор надав сцену для колективу «Обереги», який виконав кілька народних пісень і завершив виступ гімном України. Зал підспівував стоячи, щоправда вірші усього славня знали лише одиниці.
 
Після цього на сцену запросили депутата Івана Варченко. Він згадав свою молодість, як створювався та, як і Віктор Бойко,зробив екскурс в історію, зазначивши, що кожного разу спроби створити державу «руйнувала східна орда». Повертаючись до сучасності, пан Іван констатував, що нині ми знову боремось проти орди, проте зараз «зроблена серйозна ін’єкція розуму», адже ворогів серед українців немає, є лише агресор Путін та його команда, а будь-які спроби створити якесь «ХНР» зазнали краху ще наприкінці квітня. «Ту Україну, за яку боровся Народний рух, збережемо», — запевнив депутат.
 
Цю своєрідну лекційну естафету підхопили свободівець Олег Дебелий та науковець, дисидент, борець проти русифікації Анатолій Здоровий. Пан Олег відзначив, що Народний рух народив політиків, патріотів, націоналістів, а пан Анатолій згадував про свою особисту боротьбу за Україну, за що він відплатив роками табору, та тезово надав основні моменти заснування крайової харківської організації Народного руху, який розпочав зароджуватися в 1983-му зі створення «Спадщини». 
 
Також упродовж вечора присутніх вітали поети, бард, народний хор «Світанок». За межами зали охочі могли ознайомитись із фото-виставкою на патріотичну тематику. Велика кількість учасників та повний глядацький зал свідчать про неабиякий інтерес як до патріотичного життя Харкова загалом та крайової організації Народного руху України,зокрема. Зважаючи на це, організація існуватиме ще довгі роки.
comments powered by HyperComments