Нові технології відновлення військової техніки та антикорозійних матеріалів розробили вчені НТУ «ХПІ»

Понеділок, 22 вересня 2014, 17:27
Група фахівців кафедри фізичної хімії, загальної та неорганічної хімії факультету військової підготовки НТУ «ХПІ» запропонувала нову технологію підвищення функціональних властивостей конструкційних матеріалів і відновлення відпрацьованих або зношених поверхонь машин, механізмів та обладнання, виготовлених з вуглецевих сталей і чавунів.
Нові технології відновлення військової техніки та антикорозійних матеріалів розробили вчені НТУ «ХПІ»

 

Технологія може використовуватися у військовій промисловості для відновлення об'єктів військової техніки.  Їх бронебійна частина виготовлена з твердосплавних матеріалів та вольфраму. Враховуючи високу собівартість цих складових, актуальним стає питання його переробки і повторного використання у виробництві.

На запропоновану технологію вже отримано патент України, який був відзначений на Всеармійському конкурсі «Кращий винахід року» в 2013 році. Згідно з винаходом, отримані на стадії переробки сировини робочі розчини можна використовувати, як для отримання продуктів, так і для нанесення функціональних покриттів на деталі, що підлягають реставрації, відновленню і зміцненню.

Ще одна розробка - технологія створення високоефективних, стійких і антикорозійних матеріалів для виготовлення покриттів на сплавах з титаном ,що дешевше, ніж їхні попередні аналоги. Ця технологія дозволяє наносити покриття змішаними оксидами титану та металів підгрупи заліза, марганцю і тугоплавких металів, які забезпечують їм високий рівень функціональних властивостей.

Дослідно-промислові випробування на ряді підприємств України довели високі протикорозійні властивості покриттів в агресивних і біологічних середовищах.

comments powered by HyperComments