В книгарні «Є» презентували перше видання шевченківського «Щоденника»

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 3 жовтня 2014, 13:03
2 жовтня в харківській книгарні «Є» відбулася презентація першого за часів української незалежності «Щоденника» Тараса Шевченка.
В книгарні «Є» презентували перше видання шевченківського «Щоденника»

В презентації взяли участь професор Леонід Ушкалов, автор передмови та приміток до «Щоденника», та видавець Олександр Савчук. Леонід Ушкалов розповів про зміст «Щоденника» та свої примітки до нього, повідав про значення цього твору для розуміння особистості Тараса Шевченка та його творчості.  

«Цей щоденник допоможе зрозуміти Шевченка як людину, – розповів він, – коли ви будете читати про те, що шевченкові листи та його «Щоденник» показують його як людину, то це не є перебільшенням. Так воно і є. Зрозуміти його можна читаючи «Щоденник». Часом кажуть: «Як добре, що він вирішив вести щоденник». Але скільки він його вів? Всього одинадцять місяців».

Сам «Щоденник» охоплює зовсім невеличкий період життя поета. Але по ньому можна побачити, як змінювався ритм життя протягом тих одинадцяти місяців – по зміні почерку, ритму та змісту самого «Щоденника». Шевченко свій щоденник вів виключно російською мовою. Цьому були дві причини. По-перше, він його писав для своїх друзів, переважна більшість яких не знала українську. Він ніколи не робив зі свого щоденника жодної таємниці. По-друге, тоді він звик писати російською, адже чимало творів в той період часу була написана саме російською мовою. 

comments powered by HyperComments