В Харкові пройшла зустріч з Мустафою Джемілєвим (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 6 листопада 2014, 01:35
5 листопада в Харкові відбулася зустріч Мустафи Джемілєва з мешканцями міста та вимушеними переселенцями з Криму.
В Харкові пройшла зустріч з Мустафою Джемілєвим (фото)

Відомий правозахисник, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв розповів про ситуацію, яка склалася на півострові після окупації його Росією. За його словами, режим, який був встановлений в Криму російською владою, нагадує радянський, при чому сталінських часів. Продовжуються регулярні обшуки, доноси, представники спецслужб заходять до осель місцевих мешканців та шукають там «заборонену» літературу, зникають люди а незгідних або цькують, або знищують. «Люди зникають, – розповів правозахисник,– це робиться задля того, щоб навести на нас страх та невпевненість».

За словами Джемілєва, спочатку Кремль намагався домовитися з Меджлісом. Проте зрозумівши, що нічого з цього не вийде, російська влада почала діяти по старій схемі.

До існуючих проблем додалася ще проблема з паспортами. Російська влада змушує мешканців Криму отримати нові російські паспорти замість український абсолютно незважаючи на їх позицію. Це автоматично позбавляє їх українського громадянства. «Тому ніхто з кримських татар такої заяви не писав. Але якщо ти не отримаєш російського паспорта – не маєш можливості влаштуватися на роботу, оформити земельну ділянку, отримати право на майно. Вчитися, лікуватися не можеш» – розповів Джемілєв. Він порівняв отримання російських паспортів з отриманням німецьких «фольксдойче» на окупованих нацистами територіях.

Що стосується перспективи повернення Криму, то тут прогнози пана Джемілєва доволі оптимістичні – від декількох місяців до чотирьох років. На його думку, повертати Крим потрібно мирним, не військовим способом. Цьому може допомогти створення несприятливих умов для агресора та санкції з боку інших держав.

На питання, чи може Україна досягнути розвитку країн ЄС, він відповів схвально. Проте додав, що тут все залежить від самих українців. «Дуже важливо, щоб ми самі собі допомогли. Щоб менше крали, щоб було менше корупції, щоб підтримувались законів».

 


 

comments powered by HyperComments