В Спілці письменників триває виставка про Голодомор (фото)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 9 грудня 2014, 15:00
В харківській Спілці письменників України триває виставка під назвою «Вбивство голодом – геноцид».
В Спілці письменників триває виставка про Голодомор (фото)

Виставка була організована членами партії ВО «Свобода». Вона розкриває одну з найтрагічніших сторінок української історії – події Голодомору 1932-1933 років. На 11 стендах розміщені історичні дані, фотографії, витяги з документів та спогади очевидців тих подій. Зокрема, значна частина виставки присвячена тому, як в тих чи інших областях люди виживали в умовах штучного голоду, організованого совєтською владою.

«На Харківщині упродовж 1932-1933 рр. від голоду загинув кожен четвертий мешканець. За підрахунками дослідників, у тодішній Харківській області, до складу якої, крім нинішньої Харківщини, входили також більшість Сумської, Полтавської та деякі райони Київської області, внаслідок Голодомору загинуло понад 1,5 млн. осіб».

Не можна сказати, що тоді люди мирилися з режимом та не намагалися дати йому відсіч: «1930 р. в Україні відбулося майже 4,1 тис. масових виступів проти совєтських окупантів, що охопили всю територію республіки і у яких, за оцінками дослідників, взяли участь понад 1,2 млн. осіб. У багатьох селах України совєтська влада була ліквідована. Для придушення опору влада застосувала військові підрозділи. Фактично це була справжня селянська війна проти червоних окупантів».

Виставка триватиме до 17 грудня. Її можна побачити за адресою: м. Харків, вул. вул. Чернишевського, 59. 

comments powered by HyperComments