Спеціалісти зі Швейцарії розповіли про ненасильницьке спілкування (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 29 січня 2015, 11:24
28 січня в приміщенні Харківського антикризового центру відбулася зустріч зі швейцарськими спеціалістами, які навчали харківських волонтерів та педагогів програмі ненасильницького спілкування.
Спеціалісти зі Швейцарії розповіли про ненасильницьке спілкування (фото)

Ненасильницьке спілкування має допомогти вирішити конфлікти та налагодити комунікацію як на рівні сім’ї, так і на рівні всього українського суспільства. «Я зрозуміла, що люди тут живуть в значно складніших умовах, ніж у Швейцарії, – розповіла спеціалістка по ненасильницькому спілкуванню Верена Егер, – я працювала з представниками різних організацій тут, в Україні. Це мені нагадало про ту роботу і той досвід, який я отримала в колишній Югославії в 90-х роках. Що мене здивувало впродовж тренінгу – це те, що учасники показали такий живий інтерес . Я відчувала повну вдячність до всіх них. Це було справжнє спілкування. Від серця до серця».

Було сказано, що звичній системі виховання та освіти не властиве вміння взаємодіяти в діалозі. Схемі «вчитель-учень»  передусім  властива побудова відносин, для якої типовими  є заборони, нотації, критика чи навпаки – похвала. По суті, від дитини очкуються завідомо зазначені дії та реакції. Натомість концепція ненасильницького спілкування дає можливість налагодити двохсторонній діалог, передусім на рівні відчуттів. «Адже відчуття можуть підказати, в якій потребі є незадоволення, – додала Верена Егер, – ми можемо зрозуміти або хоча б знайти один спосіб, як задовольнити цю потребу в мирі».

«Я хотів би щось додати до того, що говорила Верена, – розповів Марк Джозет, координатор проектів суспільної організації «Міст миру», - ненасильницьке спілкування це не тільки методологія, а це ще й  ставлення . Ми над цим працювали в колишній Югославії. Ми працювали з вчителями , організовували літні табори на нейтральній території (наприклад, в Угорщині),  де можна було б зустрітися і обговорити різного роду питання. На цих семінарах учасники обговорювали не тільки методи ненасильницького спілкування, а й, наприклад, методи навчання. Це можуть бути різні методи викладання, підвищення кваліфікації. Ненасильницьке спілкування слугує основою». 

comments powered by HyperComments