Міністр охорони здоров'я розповів в Харкові про медичну реформу

Вівторок, 10 лютого 2015, 12:00
"Треба дати лікарям можливість заробити", - заявив 10 січня в Харкові на презентації стратегії реформування системи охорони здоров'я країни міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі. За його словами, зараз зарплата лікарів занадто низька (менше 125 доларів), що не дає можливості лікарям нормально працювати. Змінити цю ситуацію - одне із завдань реформи, що, крім усього іншого, дозволить притягати працівників до сфери медицини.
Міністр охорони здоров'я розповів в Харкові про медичну реформу

За даними Квіташвілі, існуюча в медицині систем афінансування налаштована на те, щоб дати усім помалу.

"І  я не думаю, що задекларована безкоштовна медицина- соціально орієнтована і що вона спрямована на допомогу людям, які в ній потребують більше інших. Ми повинні збудувати систему так, щоб допомогу отримували ті, хто її потребує", - відзначив Квіташвілі.

Він також повідомив, що в 2015 році будуть корінні зміни у фінансуванні медицини. "Треба щоб міська, обласна влада і самі лікарні отримали можливість діяти самостійно, перейти від фінансування по ліжках на фінансування по послугах. Ми хочемо дати можливість лікарням змінювати свій статус державних, щоб вони могли залучати гроші. Я не розділяю думку, що треба обов'язково вводити законами страхову медицину. І взагалі, чим менше законів ми ухвалюватимемо, тим краще. Адже законів вже прийнято багато, а вони не працюють. А страхова медицина запрацює сама, коли лікарні будуть працювати правильно у фінансовому плані», - сказав Квіташвілі.

Він уточнив, що в стратегію ще будуть вноситься зміни, оскільки області країни розвиваються по-різному, є свої особливості. "Покращуватимемо існуючу систему, виправлятимемо помилки, щоб медична мережа розвивалася. А держава тільки контролюватиме якість медичних послуг і допомагатиме залучати інвестиції. Необхідні зміни в законодавство планується прийняти в першому читанні вже у березні", - відзначив Квіташвілі.

За його словами, в системі медичної освіти Міносвіти старатиметься, щоб ВИШі отримали клініки у власність.

 "У МОЗ є багато лікарень, якими ми можемо розпорядитися", - повідомив міністр.

На презентації було відзначено, що стратегія розрахована на 10 років. Її основні напрями:

-              введення конкуренції на ринку медичних послуг;

-              залучення інвестицій;

-              можливість вибору провайдера медичної послуги;

-              створення базової медицини для соціально незахищених верств населення;

-              оптимізація мережі установ (не скорочення лікарень, а об'єднання, чіткіша категоризація);

-              лібералізація ринку фармацевтичних послуг;

-              внесення зміни в статтю 45 Конституцій України, яка декларує безкоштовну медицину.

                

comments powered by HyperComments