Харків’яни вшанували пам'ять Небесної Сотні (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 21 лютого 2015, 16:55
20 лютого харків’яни зібралися біля пам’ятника Шевченку, щоб вшанувати пам'ять Героїв Небесної Сотні.
Харків’яни вшанували пам'ять Небесної Сотні (фото)

Захід пройшов без надмірного пафосу та офіціозу. О. Віктор Маринчак (УПЦ КП) прочитав заупокійну молитву. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Люди підносили квіти, запалювали свічки та лампадки. На імпровізованій сцені виступили громадські та культурні діячі міста. Учасники київського Майдану поділилися власними спогадами про тодішні події.

«Рік тому сталися події, які змінили цю країну, – розповів Сергій Жадан, – які змінили це суспільство. Які змінили всіх нас. Я думаю, після цього наша країна не буде такою, як раніше. Ми з вами також не будемо такими, як були до цього. Ми просто не маємо права бути такими. Нам залишається пам’ятати загиблих. Нам залишається підтримувати тих, хто бореться. Тих, хто далі з нами стоїть в одному ряду на наших вулицях, на наших площах».

Також були продемонстровані уривки з фільму Володимира Чистиліна під назвою «Герої не вмирають». Фільм присвячений харків’янам, які загинули на київському Майдані – Євгену Котляру, Владу Зубенку та Юрію Паращуку.

«Нам було дуже цікаво, як ці люди жили до цього, – розповів Володимир Чистилін, – бо будь-яка людина, яка приймає таке епохальне рішення в своєму житті, вона має якийсь бекграунд. І дуже цікаво було показати, як звичайні люди роблять історію. Не якісь супергерої, а звичайні, пересічні громадяни. Наші хлопці, яких ми знали, вони прийняли для себе рішення – поїхали 18 лютого з Харкова. Незалежного від один одного, різними видами транспорту. Вони мали абсолютно різні погляди, життєвий досвід, професію, ставлення До Бога. Різні люди». 

comments powered by HyperComments